Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Съвети за киберсигурност

Сигурността в Интернет никога не е била по-важна. За да ви помогнем да бъдете винаги в безопасност, споделяме с вас полезна информация за киберсигурността ви и как да се предпазите от подобен тип атаки.

Съвети за киберсигурност

Практични съвети

Кибератаките имат за цел да съберат чувствителна клиентска информация, компрометирайки достъпа до интернет банкирането ви, вашата банкова сметка или карта. Те са реална опасност, но като останем бдителни и добре информирани, можем да се справим успешно с тях.

 

Phishing-thumbnail-site-2.png

Фишинг - да разпознаем измамата

Подсигурете спокойствието и сигурността си при ползване на дигитални банкови услуги.

В обучителните ни видеа ще откриете важна информация за различните видове зловредни практики в онлайн пространството и полезни съвети как да защитите личните си и фирмени банкови данни.

Фишинг и компрометирана бизнес имейл кореспонденция

Проверявайте кой ви изпраща съобщението

Икона

Хакерите често използват фишинг. Това са имейл съобщения, които изглеждат така, сякаш са изпратени от банка или уеб страница. Обичайно в тях пише, че получателят трябва да влезе в профила си и да актуализира някакви данни. Веднага щом го направи, въведените данни попадат в ръцете на киберпрестъпниците.

Внимавайте с линкове и прикачени файлове

Икона

Не ги отваряйте - те биха могли да ви отведат до клониран уебсайт или да разпространи зловреден софтуер. Добра практика е да задържите курсора на мишката върху връзката, без да кликвате върху нея и да проверите дали URL адресът съответства на уеб страницата, която очакваме да достъпим. Ако неволно щракнете върху връзката, проверете в лентата на браузъра, че не сте попаднали на подозрителен адрес.

Правописните грешки често са предупредителен знак

Икона

Фишинг имейлите често съдържат правописни грешки в текста или малки грешки в изписването на предполагаемото име на подателя. Ако има граматически грешки или несъответствия на вашия роден език – пратете го в кошчето, без да го отваряте.

Подателите се представят като легитимни организации

Много фишинг имейли могат да съдържат стандартни фирмени лога и официален език. При всички случаи, не се доверявайте на който и да е имейл, само защото логото му изглежда легитимно и езикът звучи познато

Усещане за спешност

Икона

Много фишинг имейли са най-ефективни, когато създават усещане за спешност, тъй като те се възползват от нашите емоции, за да ни накарат да извършим това, което искат атакуващите. Не действайте импулсивно, спрете за момент и анализирайте внимателно имейла.

Коментари върху настоящи събития

Икона

Фишинг имейлите често се опитват да се възползват от страха или гнева на получателя чрез разсъждения върху горещи теми като политчески избори, пандемии, природни бедствия и др.

Допълнителни съвети:

Внимавайте, когато използвате обществени wi-fi мрежи

Икона

Уверете се, че те са защитени, т.е., че трябва да се впишете като използвате потребителско име и парола, предоставени от доставчика на услугата, за да влезете в тях. Проверете протоколите за сигурност на сайтовете, които използвате – те трябва да започват с HTTPS. Ако не сте сигурни дали wi-fi връзката е защитена, не влизайте в сайтове за финансови услуги като интернет банкиране или плащане с кредитни карти.

Следете отблизо профила си

В случай на подозрителни трансакции, свържете се с вашата банка. Проверявайте трансакциите по банковата си сметка поне веднъж седмично. Най-лесно това става с мобилно и онлайн банкиране. С банката в телефона ви за секунди можете да следите наличността по сметката си отвсякъде и по всяко време.

Ползвайте повече от една парола

Икона

За различните си профили в интернет – винаги защитавайте електронната си поща, профилите си в социалните мрежи, потребителските си профили за онлайн и мобилно банкиране, кредитни карти, финансови и инвестиционни продукти с различни пароли.

За вход използвайте връзката от началната страница

Икона

Винаги се уверявайте в автентичността на страницата, като проверявате дали адресният бар е оцветен в зелено и адресът на страницата започва с https://

Не въвеждайте потребителско име и парола

Икона

Ако евентуално сте въвели потребителско име и парола, ви съветваме да влезете на сайта на Булбанк Онлайн и незабавно да смените паролата си.

За случаите, когато сте извън офиса

Икона

Включете в пощата си автоматичното изпращане на съобщения само за получатели в рамките на своята работа, но не и за външни получатели. По този начин ще избегнете потенциални хакери да узнаят, че няма да ви има за известно време.

Използвайте само легални версии

Икона

Обновявайте версиите на операционната система, антивирусната защита и браузърите си.

Пазете картовите си данни

Икона

Не ги предоставяйте на близки, познати или приятели и не ги оставяйте без наблюдение на обществени места.