Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Съвети за киберсигурност

Сигурността в Интернет никога не е била по-важна. За да ви помогнем да бъдете винаги в безопасност, споделяме с вас полезна информация за киберсигурността ви и как да се предпазите от подобен тип атаки. 

Съвети за киберсигурност

Практични съвети

Кибератаките имат за цел да съберат чувствителна клиентска информация, компрометирайки достъпа до интернет банкирането ви, вашата банкова сметка или карта. Те са реална опасност, но като останем бдителни и добре информирани, можем да се справим успешно с тях.

 

Ползвайте повече от една парола

Икона

За различните си профили в интернет – винаги защитавайте електронната си поща, профилите си в социалните мрежи, потребителските си профили за онлайн и мобилно банкиране, кредитни карти, финансови и инвестиционни продукти с различни пароли.

Проверявайте кой ви изпраща съобщението

Икона

Хакерите често използват фишинг. Това са имейл съобщения, които изглеждат така, сякаш са изпратени от банка или уеб страница. Обичайно в тях пише, че получателят трябва да влезе в профила си и да актуализира някакви данни. Веднага щом го направи, въведените данни попадат в ръцете на киберпрестъпниците.

Пазете картовите си данни

Икона

Не ги предоставяйте на близки, познати или приятели и не ги оставяйте без наблюдение на обществени места.

Не въвеждайте потребителско име и парола

Икона

Ако евентуално сте въвели потребителско име и парола, ви съветваме да влезете на сайта на Булбанк Онлайн и незабавно да смените паролата си.

Обръщайте внимание на заглавието на имейла

Икона

Ако съдържа граматически грешки или има несъответствия на вашия роден език – пратете го в кошчето, без да го отваряте.

За случаите, когато сте извън офиса

Икона

Включете в пощата си автоматичното изпращане на съобщения само за получатели в рамките на своята работа, но не и за външни получатели. По този начин ще избегнете потенциални хакери да узнаят, че няма да ви има за известно време.

Следете отблизо профила си

В случай на подозрителни трансакции, свържете се с вашата банка. Проверявайте трансакциите по банковата си сметка поне веднъж седмично. Най-лесно това става с мобилно и онлайн банкиране. С банката в телефона ви за секунди можете да следите наличността по сметката си отвсякъде и по всяко време.

За вход използвайте връзката от началната страница

Икона

Винаги се уверявайте в автентичността на страницата, като проверявате дали адресният бар е оцветен в зелено и адресът на страницата започва с https://

Използвайте само легални версии

Икона

Обновявайте версиите на операционната система, антивирусната защита и браузърите си.

Правописните грешки често са предупредителен знак

Икона

Фишинг имейлите често съдържат правописни грешки в текста или малки грешки в изписването на предполагаемото име на подателя.

Внимавайте с линкове и прикачени файлове

Икона

Не ги отваряйте - те биха могли да ви отведат до клониран уебсайт или да разпространи зловреден софтуер. Добра практика е да задържите курсора на мишката върху връзката, без да кликвате върху нея и да проверите дали URL адресът съответства на уеб страницата, която очакваме да достъпим. Ако неволно щракнете върху връзката, проверете в лентата на браузъра, че не сте попаднали на подозрителен адрес.

Бъдете внимателни, когато използвате обществени wi-fi мрежи

Икона

Когато използвате безплатни wi-fi мрежи, уверете се, че те са защитени, т.е., че трябва да се впишете, за да ги използвате или да влезете в тях, трябва да използвате потребителско име и парола, предоставени от доставчика на услугата. Проверете протоколите за сигурност на уебсайтовете, които използвате – уверете се, че сайтовете започват с HTTPS. Ако не сте сигурни дали вашата wi-fi връзка е защитена, не влизайте в сайтове за финансови услуги като интернет банкиране или плащане с кредитни карти.

Блог статии

Финкултура

Финкултура

Видео поредица на УниКредит Булбанк