Защитете парите си от любовни измами

Защитете парите си от любовни измами

Денят на влюбените е празник, на който да покажете нежност и грижа за любимите си хора, но е и време, в което измамниците се опитват да се възползват от емоциите на хората. Важно е да сте наясно с различните начини, по които могат да се опитат да ви измамят. Само така ще можете да защитите себе си и парите си.

Една от най-често срещаните измами покрай Св. Валентин е "романтичната измама". При нея хакерите създават фалшив профил с цел онлайн запознанства и първо ще се сближават с вас, а след това ще ви поискат пари или лична информация. Често казват, че парите им трябват за спешна операция, за бизнес идея или за да платят за пътуване до вас, защото са далеч. Каквото и да е извинението, целта винаги е да получат парите или вашите лични данни.

Друг опит за злоупотреба е "измамата с ваучери за подаръци". При нея хакера ще се свърже с вас и ще ви помоли да закупите ваучери, обикновено на голяма стойност. След това ще ви помоли да му дадете номерата на ваучерите и пин кодовете към тях. Бъдете предпазливи за нежелани съобщения или телефонни обаждания, в които ви агитират да купите подобни ваучери или да изпратите директно пари. И не забравяйте, че ако някой, който никога не сте срещали наживо, ви иска пари, най-вероятно се опитва да ви измами.

Друга хакерска атака, свързана с Деня на влюбените, е "измамата с доставка на цветя и подаръци", при която ви предлагат да купите и изпратите по куриер цветя или подаръци за друг. В действителност обаче измамникът ще вземе парите и няма да достави цветя и подаръци на никого.

Бъдете внимателни, когато купувате цветя или подаръци онлайн. Уверете се, че пазарувате от надежден и защитен уебсайт. За по-голяма сигурност някои банкови карти имат застраховка срещу подобен тип измами.

Информирайте се за различните злоупотреби, за да защитите себе си и парите си. Бъдете бдителни по отношение на нежелани съобщения, телефонни обаждания и имейли и никога не изпращайте пари или лична информация на някого, когото не сте срещали лично.

Не забравявяйте, че истинската любов обичайно 🙂 не иска пари.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни