Изкуството да банкираме онлайн

Изкуството да банкираме онлайн

Държим цялата достъпна информация за света на върха на пръстите си. Удобството на това да можем да проверим баланса по сметката си или да си поръчаме нови обувки, навсякъде и по всяко време, носи известни рискове. Както казва чичото на Питър Паркър от „Спайдърмен“: „С голямата сила идва и голямата отговорност“. Мобилните технологии ни предоставят възможностите за бързи трансакции, но отговорността да пазим личните си данни остава наша.

Няколко прости неща, на които да обръщаме внимание, могат да ни спестят куп тревоги и нерви.

Поглеждайте сертификатите на сайтовете

Когато влизате в уебсайтове се оглеждайте за сертификатите, които сигнализират, че информацията ви е защитена. Първо погледнете в левия ъгъл на полето за изписване на адреса – ако видите зеленото катинарче и надпис “Secure”, а адресът започва с https//, вместо http//- значи информацията, която попълвате в уебсайта е криптирана и защитена. Ако не виждате надписа “Secure”, значи данните, които въвеждате в сайта не биват криптирани и съответно са уязвими за потенциална атака.

Също така, когато плащате онлайн с кредитна или дебитна карта, търсете сертификатите Verified by Visa и MasterCard Secure Code.

Обновявайте приложенията си често

Никой не обича постоянните напомняния за актуализиране на софтуера, но те са важни. Чрез актуализациите най-често се обновяват защитните системи на програмите. Това е необходимо, защото постоянно се измислят начини за пробив на пароли и криптирана информация. Ако не разрешите ъпдейтите рискувате методите за криптиране на информация, които устройството ви използва, да се окажат остарели, а също така да пропуснете някоя нова функционалност, разработена за мобилното банкиране например.

Внимавайте с паролите

Сменяйте паролите си често и не използвайте една и съща парола за имейла и онлайн банкирането си. Никога не запазвайте банковите си пароли и детайлите на кредитни и дебитни карти на компютъра си.

Пазете се от подозрителна кореспонденция

Ако получите странно изглеждащ имейл от името на банката, Visa, MasterCard, друга институция или търговец, изискващо да предоставите лични и/или картови данни, имейл адрес, пароли и т.н. за верификация на ваш профил, имайте предвид, че това по всяка вероятност е опит за злоупотреба. Ако сте предоставили вашите данни по такъв начин, то незабавно се обадете на банката, за да блокирате картата си. Не пишете по имейл и не връщайте отговор на подозрителното съобщение.

Проследявайте баланса по сметките си

Редовно проверявайте баланса по сметките си. Ако се натъкнете на плащания, за които не си спомняте, незабавно се свържете с банката. Колкото по-бързо сигнализирате, толкова по-бързо може да бъде предотвратена повторна кражба. Движенията по сметките си може да проверявате бързо и отвсякъде с мобилното банкиране на УниКредит Булбанк.

Осигурете си допълнителна защита

За още по-добра защита и сигурност може да активирате услугата Виртуален ПИН, която представлява допълнителна уникална парола за идентифициране на картодържател и потвърждаване на плащания в интернет. Така плащанията няма да могат да бъдат извършвани без вашето знание и потвърждение, дори данните ви да са попаднали в неблагожелателни ръце.

Колкото по информирани сме, толкова по-сигурни. Интернет пространството ни дава неограничени възможности, но понякога може да ни струва скъпо, ако сме невнимателни. Забавлявайте се и бъдете в крак с времето!


Александър Георгиев

Връзки с обществеността и комуникации

Стажант

Bmfltboefs/HfpshjfwAVojDsfejuHspvq/CH

Вижте всички статии от Александър Георгиев


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни