Пазете мобилния си телефон от любовни измами

Пазете мобилния си телефон от любовни измами

Следвайте следните стъпки, за да защитите телефона и приложението си мобилно банкиране покрай Св. Валентин:

Поддържайте мобилното си устройство защитено: Използвайте силна парола или биометрична идентификация за заключване на устройството си. Не забравяйте да го ъпдейтвате до последните актуализации.

Бъдете предпазливи по отношение на текстовите съобщения и имейлите: Внимавайте, когато някой ви поиска лична информация или иска от вас да кликнете върху хипервръзка в съобщение. Хакерите могат да използват текстови съобщения и имейли, за да се сдобият с личните ви данни или да разпространят зловреден софтуер.

Използвайте приложения за мобилно банкиране от надеждни източници: Теглете приложенията за мобилно банкиране само от официалния магазин за приложения на вашия телефон или от уебсайта на вашата банка. Съществуват фалшиви приложения, които може да изглеждат като приложението за мобилно банкиране на вашата банка, но всъщност да са създадени с цел злоупотреба на лични данни.

Пазете се от измами тип "смишинг": Те са подобни на фишинг атаките, но се извършват чрез текстово съобщение. При тях ще получите SMS, който изглежда, че е от легитимен източник, но в него хакерите ще ви помолят да кликнете върху хипервръзка или да предоставите лична информация. Не предприемайте подобни действия, освен ако не сте напълно убедени, че съобщението е легитимно.

Следете редовно профила си: Проверявайте редовно профила си за подозрителни действия. Приложенията за мобилно банкиране предлагат възможността да получавате известие за всяка промяна по вашата сметка за още по-голяма сигурност.

Използвайте двустепенна идентификация: Двустепенната идентификация на вашето устройство дава допълнително ниво на защита. Тя изисква да въведете еднократен код, изпратен на телефонния ви номер или на електронната ви поща, в допълнение към паролата, за да получите достъп до профила си.

Бъдете внимателни, когато използвате публични Wi-Fi мрежи: Отворените Wi-Fi мрежи могат да са удобни, но много често са незащитени. Избягвайте да използвате приложението си за мобилно банкиране, докато сте свързани към публична Wi-Fi мрежа. Ако все пак трябва да го използвате, уверете се, че мрежата е надеждна и избягвайте да въвеждате лична информация.


Следвайте тези съвети не само по празниците и ще бъдете защитени през цялата година.


Последвайте ни в социалните мрежи

Пишете ни