Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Съвети за киберсигурност

Сигурността в Интернет никога не е била по-важна. За да ви помогнем да бъдете винаги в безопасност, споделяме с вас полезна информация за киберсигурността ви и как да се предпазите от подобен тип атаки. 

Съвети за киберсигурност

Фалшиви имейли от името на УниКредит Булбанк

Бихме искали да Ви обърнем внимание за разпространение на фишинг/фалшиви имейли от името на Уникредит Булбанк, изискващи въвеждане на ваши лични и банкови данни с цел кражба на потребителско име и парола, телефонен номер, кодове за онлайн банкиране (включително от SMS), детайли на банкова карта (три имена, номер, валидност и CVC код). 

Целта на измамниците е да получават достъп до вашето онлайн или мобилно банкиране и да извършат кражба на пари от вашите сметки или банкови карти.

 

На какво да обърнете внимание:

 

Практични съвети

Кибератаките имат за цел да съберат чувствителна клиентска информация, компрометирайки достъпа до интернет банкирането ви, вашата банкова сметка или карта. Те са реална опасност, но като останем бдителни и добре информирани, можем да се справим успешно с тях.

 

Ползвайте повече от една парола

Икона

За различните си профили в интернет – винаги защитавайте електронната си поща, профилите си в социалните мрежи, потребителските си профили за онлайн и мобилно банкиране, кредитни карти, финансови и инвестиционни продукти с различни пароли.

Проверявайте кой ви изпраща съобщението

Икона

Хакерите често използват фишинг. Това са имейл съобщения, които изглеждат така, сякаш са изпратени от банка или уеб страница. Обичайно в тях пише, че получателят трябва да влезе в профила си и да актуализира някакви данни. Веднага щом го направи, въведените данни попадат в ръцете на киберпрестъпниците.

Пазете картовите си данни

Икона

Не ги предоставяйте на близки, познати или приятели и не ги оставяйте без наблюдение на обществени места.

Не въвеждайте потребителско име и парола

Икона

Ако евентуално сте въвели потребителско име и парола, ви съветваме да влезете на сайта на Булбанк Онлайн и незабавно да смените паролата си.

Обръщайте внимание на заглавието на имейла

Икона

Ако съдържа граматически грешки или има несъответствия на вашия роден език – пратете го в кошчето, без да го отваряте.

За случаите, когато сте извън офиса

Икона

Включете в пощата си автоматичното изпращане на съобщения само за получатели в рамките на своята работа, но не и за външни получатели. По този начин ще избегнете потенциални хакери да узнаят, че няма да ви има за известно време.

Следете отблизо профила си

В случай на подозрителни трансакции, свържете се с вашата банка. Проверявайте трансакциите по банковата си сметка поне веднъж седмично. Най-лесно това става с мобилно и онлайн банкиране. С банката в телефона ви за секунди можете да следите наличността по сметката си отвсякъде и по всяко време.

За вход използвайте връзката от началната страница

Икона

Винаги се уверявайте в автентичността на страницата, като проверявате дали адресният бар е оцветен в зелено и адресът на страницата започва с https://

Използвайте само легални версии

Икона

Обновявайте версиите на операционната система, антивирусната защита и браузърите си.

Правописните грешки често са предупредителен знак

Икона

Фишинг имейлите често съдържат правописни грешки в текста или малки грешки в изписването на предполагаемото име на подателя.

Внимавайте с линкове и прикачени файлове

Икона

Не ги отваряйте - те биха могли да ви отведат до клониран уебсайт или да разпространи зловреден софтуер. Добра практика е да задържите курсора на мишката върху връзката, без да кликвате върху нея и да проверите дали URL адресът съответства на уеб страницата, която очакваме да достъпим. Ако неволно щракнете върху връзката, проверете в лентата на браузъра, че не сте попаднали на подозрителен адрес.

Бъдете внимателни, когато използвате обществени wi-fi мрежи

Икона

Когато използвате безплатни wi-fi мрежи, уверете се, че те са защитени, т.е., че трябва да се впишете, за да ги използвате или да влезете в тях, трябва да използвате потребителско име и парола, предоставени от доставчика на услугата. Проверете протоколите за сигурност на уебсайтовете, които използвате – уверете се, че сайтовете започват с HTTPS. Ако не сте сигурни дали вашата wi-fi връзка е защитена, не влизайте в сайтове за финансови услуги като интернет банкиране или плащане с кредитни карти.

Блог статии

Финкултура

Финкултура

Видео поредица на УниКредит Булбанк