Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Радослав Нинов

Радослав Нинов ни подканва да се потопим в едно друго пространство – място, далеч от „тук и сега“, абстракция, в която земното притегляне просто не съществува. Дали платното е просто едно отворено пространство, водещо до друго измерение, фикция, реалност или смесица между тях… Приключението, наречено „Линии до опашки“/Lines to tails няма да ни остави равнодушни.

Радослав Нинов

Радослав Нинов - Линии до опашки

Радослав Нинов (роден в България, живее и работи в град София, столицата на България) е завършил „Изящни Изкуства“ в университета „Голдсмитс“/Goldsmiths в Лондон, Великобритания. Тази есен ще продължи образованието си в училището по изкуства „Щедел“/Städelschule във Франкфурт, Германия. Живописта на Радослав Нинов обитава пространства, които са някъде между пълна абстракция и категорична фигуративност.

В картините му се намират ехото и силуети на маси от неопределен вид, които сякаш неволно насочват нашата памет към обекти и фигури, форми и пейзажи, с които като че ли вече сме се срещали. Точно тези срещи и отпечатъци в паметта, авторът ни предоставя под формата на сегментирана археология, в която интерпретацията не е важна, а по-важното е нашето локализиране в определен период от време, пространство или история с отворен край.

Живописта на Нинов насочва към една лекота и безгрижност, която може да се проследи в ранните комикси от началото на XX-ти век, предимно в САЩ и Великобритания, от които Радослав често намира своите вдъхновения. Тази лекота на контура и замаха вдъхва една постоянна вибрация на цветовете, пластовете, линиите, както и на наименованията на самите творби.

rudi2.jpg
rudi1.jpg

 

rudi3.jpg
rudi4.jpg