Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Общество и околна среда

УниКредит инициира множество дейности и проекти в полза на обществото и околната среда и поощрява социалната отговорност като начин на мислене и действие у своите служители чрез своите програми за доброволчество и дарителство.

Общество и околна среда

За втора поредна година 800 служители на УниКредит в България и техните семейства се включиха с доброволчески труд в различни екологични каузи из цялата страна

Инициативата Зелен ден на банката се реализира за втора поредна година и обхвана 11 местности в различни градове в страната

Зеленият ден се организирана с подкрепата на фондация „Биоразнообразие“

 

За втора поредна година 800 служители на УниКредит в България и техните семейства се включиха като доброволци в цялата страна по време на Зелен ден 2023 в рамките на Националната доброволческа програма на банката. Мащабната инициатива се проведе в 11 различни местности като Зоологическата градина в София, Природен парк Витоша и още 9 локации из страната. Зеленият ден се реализира с подкрепата на партньорите на УниКредит в България, фондация „Биоразнообразие“.

В съботния ден на 13 май служителите на банката, заедно с приятели и семействата си, ремонтираха и облагородяваха туристическа инфраструктура, засаждаха нови растения, чистиха и боядисваха съоръжения. “Щастлива съм, че за поредна година нашите колеги се ангажираха с доброволчески усилия не само да облагородим заедно средата, в която живеем, но и за пореден път да покажем с личен пример, че устойчивата промяна е въпрос на избор и действия“, коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и доброволец в инициативата.

"Съхранената природа е съществена част от добруването на хората и това, което разбраха повече от 800 служители на УниКредит в България по време на  Зелен ден 2023, е, че опазването ѝ зависи от всеки един от нас, и това, че доброволчеството  може да бъде много приятно и удовлетворяващо действие."

Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българска фондация „Биоразнообразие“.

Зеленият ден на УниКредит е част от цялостната ангажираност на банката с темата за устойчивото развитие (ESG). На официална церемония на 15 май, банката беше отличена с трето място в категория зелено събитие за инициативата Зелен ден, първо място в категория зелен офис и второ място в категория лидер в Зелените инициативи в конкурса на b2b Media „Най-зелени компании“ за 2022 година.

BBF-logo-01.png

София - Зоологическа градина

Почистване и боядисване на зоните за отдих в Зоологическата градина


София - Природен парк Витоша

Възстановяване на туристическа инфраструктура в Природен парк Витоша (над Драгалевски манастир)


Пловдив

Почистване на парк Лаута, Пловдив

Облагородяване на туристически маршрут около „Учебна Екологична база“, над Асеновград


Бургас

Подготовка на  Атанасовско езеро за летният сезон: ремонт по Пътеката на саблеклюна  и монтаж на големи табели


Русе

Подготовка на нов туристически маршрут от Лесопарка до х. Минзухар - почистване, проправяне на пътека, изграждане на пейки


Плевен

Почистване и засаждане на вечнозелени растения в парк Кайлъка


Стара Загора

Почистване на парк Аязмото


Варна

Маркиране на три туристически маршрута в ПП Златни пясъци


Благоевград

Облагородяване на изоставена детска площадка и междублоково пространство в кв. Ален Мак и на бул. Св. Св. Кирил и Методи

Над 800 служители на УниКредит в България и техните семейства помогнаха с доброволчески труд на екологични каузи в цялата страна

Първият по рода си Зелен ден на банката обхвана 12 защитени местности в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас и Благоевград

Инициатива беше организирана в партньорство с Фондация „Биоразнообразие“

 

Над 800 служители на УниКредит в България и техните семейства се включиха като доброволци в цялата страна по време на Зелен ден 2022 в рамките на Националната доброволческа програма на банката. Мащабната инициатива се проведе в 12 защитени местности в София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Варна, Благоевград. Зеленият ден се реализира с подкрепата на партньорите на УниКредит за България фондация Биоразнообразие.

Служителите на банката, заедно със семействата си, ремонтираха и облагородяваха туристическа инфраструктура, засаждаха нови растения, чистиха, боядисваха през съботния ден (14 май). 

„Надяваме се, че примерът на УниКредит ще е заразителен. Служителите на банката и семействата им не просто отделиха време и сили, но и го направиха по най-ефективния начин – на малки групи и според потребностите на всяка защитена местност“,

Румяна Иванова, директор на Биоразнообразие

BBF-logo-01.png

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ


Ботаническа градина на БАН

Залесяване с медоносни видове растения в градска среда.


София

Възстановяване на маркировката по продължение на екопътеката край село Боснек.

 


Природен парк Витоша

Колеги от УниКредит Булбанк и УниКредит Кънсюмър Файненсинг почистиха от наноси и инертни материали канавки край екопътеката над Златните мостове.


Лакиране на съоръжения за отдих край хижа Момина скала, над Златните мостове.


Пловдив

Изграждане на инфраструктура за Ботаническата градина в Асеновград – изграждане на алеи, почистване на тревни площи, подрязване на храси и т.н. В инициативата се включиха 50 колеги от регион Пловдив с техните семейства.


Бургас

Подготовка на  Атанасовско езеро за летният сезон: монтаж на големи и малки табели и почистване на вело-маршрута и пътеката на саблеклюна


Русе

Почистване на туристически пътеки в Природен парк „Русенски Лом“: две групи на два различни маршрута с обща крайна точка:

Маршрут 1: Кошов - Червен

Маршрут 2: Табачка - Червен


Плевен

Подобряване на инфраструктурата в Парк Кайлъка:  боядисване на всички пейки и дървени конструкции в частта от парк-хотел "Кайлъка" до "Мечата" поляна, разчистване на парка около къщата на генерал Иван Винаров и поставяне на информационни табели за различните дървесни видове.


Стара Загора

Акция в Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани

Доброволците в гр. Стара Загора са имали възможност да почистят басейна на животните в спасителния център, да облагородят на беседката за отдих, входната врата на Спасителния център, както и пейка. Вароса ли са дръвчета и са излели бетонна пътека.  Изкосили са тревата около спасителния център и са почистили бетонните бордове около цялата ограда. Изрязали са клечки по определен размер за гнезда на птиците.


Варна

Почистване на Защитена местност Батова в района на село Кичево. В инициативата се включиха над 40 служители на банката и техните семейства.


Благоевград

Национален парк Рила

УниКредит Булбанк, фондация Биоразнообразие и Национален парк Рила проведоха доброволческа акция в района на местността „Карталска поляна“. Основните дейности, които доброволците извършваха са свързани с импрегниране на туристическата инфраструктура, почистване на района и ремонтиране на навес, използван за класна стая на открито. Доброволците имаха възможност да се запознаят с особеностите на националния парк и с дейностите, свързани с неговото опазване.

Националната доброволческа програма е съвсем естествено продължение на многобройните часове доброволчески труд, който нашите колеги полагат в продължение на години. Тя е вдъхновена от тях и продължава да се осъществява именно благодарение на техния позитивизъм и безкрайно желание да са полезни на нуждаещите се хора.

Доброволците на банката са от различни структури, на различно мениджърско ниво и с различна експертиза. Програмата няма бюджет, трудът е безвъзмезден и не се управлява централизирано. Задълженията на доброволците са да пазят доброто име на банката, като се ангажират с достойни каузи, да споделят своите инициативи с колегите и да предават мотивацията си за работа и на останалите. Те даряват своите и на семействата си труд, време и слънчево отношение към живота.

Дарителската програма на УниКредит е програма, организирана от Фондация УниКредит, която подпомага благотворителната дейност на служителите на групата от различни държави и допринася за корпоративната култура на УниКредит. Тя обединява солидарността на общо над 15 хиляди колеги. Същността на Дарителската програма е, че всеки служител на групата може да предложи проект, който да подкрепи определена кауза и да търси съмишленици в лицето на колегите си, които да дарят за съответния проект. От своя страна, фондация УниКредит удвоява даренията, направени от колегите, към неправителствени организации.