Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Космос

Арт проект за космическа мисия на НАСА ще бъде представен в УниКредит Студио.

Ивайло Христов изпълнява идеята си да „бъде“ в космоса, като превръща участието в мисията в дългосрочен art-science проект, в който почти в реално време може да се следи прогреса ѝ.

Космос

УниКредит Студио стартира есенния артистичен сезон с изложбата LIGHTFLIGHT на Ивайло Христов. Изложбата „ни изстрелва“ на сондата Osiris-Rex, която има за цел да достигне астероида Bennu. Това е дългоочакван исторически момент за НАСА. Сондата измина близо 1,7 милиарда километра, за среща съвсем скоро с един от най-опасните за Земята астероиди, формиран преди 4,5 милиарда години в генезиса на Слънчевата система.

 

„Идеята да участвам в мисия на НАСА е мотивираща. В началото всичко беше предимно в сферата на научната теорията, а сега точно две години след старта, когато започнаха да пристигат реални снимки от сондата, потапянето във времето и пространство се материализира. Невероятно е! Там някъде на милиони километри е моя „автопортрет с червено сияние“ и специалния ми „уред за разкопки“. Може би и част от мен, ако се доверя на квантовата теория“.

Ивайло Христов

 

През 2016 г. Ивайло изпраща на НАСА три знакови за него творби, които са записани на дигитален носител и са качени на борда на сондата, и все още се намират в Космоса.

Всяко от произведенията е свързано с конкретна фаза от работата на апарата. Ще можем да видим произведения, качени на дигитален носител на сондата Osiris-Rex от 20 септември в УниКредит Студио. Изложбата включва и специално създадени за събитието арт инсталация, рисунки и живопис на талантливия художник.