Нагоре икона Бутон за връщане към началото

A Good Deal

Мария Налбантова

A Good Deal

Мария Налбантова представя сайт-спесифик арт инсталацията си A Good Deal в УниКредит Студио

Мария Налбантова – художник и визуален артист, номинирана за престижната награда Полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“ през 2020. Печели специалната награда на УниКредит Булбанк и е поканена да направи самостоятелна изложба в УниКредит Студио. Година по-късно, Мария е готова с нейната сайт-спесифик арт инсталация върху най-голямото по площ платно в творчеството й до сега. Огледалната стена в УниКредит Студио е трансформирана от работата с разтопен сапун и пигменти и придобива категорично различен облик. Наслоеният сапун на места образува застинали балони пяна над множество пластове. Специално оставените 7 огледални пролуки дават възможност всеки посетител да се превърне в част от картината.

Вижте създаването на творбата

Вижте създаването на творбата

Огледалната стена в Студиото е трансформирана в платно, върху което младата художничка рисува с разтопен сапун, гъби за измиване и вода до постигане на застинали балони от пяна и множество пластове. През пролуките им и няколко пукнатини можем да видим огледалния си образ, който се превръща в част от картината. А звукът на изтеглени банкноти от банкоматите в съседното помещение естествено се превръща в звуковата среда на арт инсталацията.

 

 

Разгледайте каталога на изложбата

 

A-good-deal-catalogue.png

 

„Къде е мястото на твореца в пазарната икономика днес? И какво значи добра сделка в контекстаcна съвременното изкуство?

В търсене на отговори, в продължение на няколко дни визуалният експериментатор Мария Налбантова претворява пространството на УниКредит Студио, използвайки техниката на „сапунената живопис“. В резултат се ражда A Good Deal, временна сайт-специфик инсталация или изкуство, създадено за точно определено място, което има живот единствено в рамките на конкретната територия. Извън нея – то е немислимо.“

Мария Налбантова, художник и визуален артист