Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Георги Чапкънов

през погледа на Иван Бакалов

 

Георги Чапкънов

Интуицията на журналиста преследва знаците на непреходното в живота

Има нещо магическо в изражението на човек, когато работи, когато създава. Концентрация, вглъбеност, но и очакване, устрем към съвършения резултат. Снимките на Иван Бакалов по изумителен начин са предали безброй емоции – не само на Чапкънов, а и на неговите модели, сред които са не по-малко колоритните личности на Йордан Радичков и Радой Ралин.

 

 

Разгледайте каталога на изложбата

 

Image1-UCStudio_Chapa_LI_1200x1200_01.jpg

 

„Още бях млад журналист, редакцията на списание „София”, където почнах работа, беше точно срещу ателието му. Станахме приятели. Прескачах често там и непрекъснато снимах, докато работи. А той работи много. Може би най-продуктивният български скулптор. Без преувеличение. И малка пластика, и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, потрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини... Фигури по площадите в България, Япония, Южна Корея, Нидерландия, Германия. Произведения в частни колекции в 30-ина държави. Не пожела да остане в чужбина и да прави международна кариера. Казваше, че издържа най-много месец навън.“

Иван Бакалов, журналист и фотограф

 

Шансът да сме съвременници и съграждани на Чапа ни позволява да се докоснем до тайнството на неговото съзидание, надниквайки в ателието му чрез фотографиите на Иван Бакалов и да разпознаем десетките скулптурни намеси наоткрито, които срещаме ежедневно около нас.