Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Ела при мен

Яна Лозева е от онези фотографи, които отказват да отминат с безразличие непознатите хора по улицата. Тя намира причина и да обикне човека срещу нея, откривайки в детайлите неговата уязвимост.

Ела при мен

Яна Лозева в търсене на човешкото у човека

Традиционно обективът на Яна Лозева отказва просто да се размине с непознатите по улицата. Някъде в играта на тъмното и светлото Яна успява да намери причина, за да “обикне” човека, откривайки в детайлите на всекидневието му неговата уязвимост и крехкост.

Фотографиите издават вълнението на авторката при разпознаването на “човешкото” като запечатват онази мимолетност на момента, в който инертното ни отчаяние от света някак се отдръпва, за да направи място за по-спокойно дишане. Вярата в човека и в неговата деликатна ранимост е мотивът фотографската серия да се казва “Ела при мен”.

Яна Лозева поглежда с любов през обектива, за да получи усещане за свързаност с хората отсреща и да разпознае фундаментите, които балансират чувството за ентропия в съвременното общество.

Яна Лозева (р. 1989) е фотограф на свободна практика, работи и живее в София. През 2014 г. завършва специалност Фотография в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Основните ѝ интереси са насочени към портрета и “човешкото”. През 2013 г. издава книгата Дълго лято, посветена на териториите на детството ѝ. Следват два проекта със самостоятелни изложби – Пряка светлина (2014) и Адата (2015).

3_1_Yana_Lozeva_Come_to_me.jpg
3_2_Yana_Lozeva_Come_to_me.jpg
3_3_Yana_Lozeva_Come_to_me.jpg

 

3_4_Yana_Lozeva_Come_to_me.jpg
3_7_Yana_Lozeva_Come_to_me.jpg
3_8_Yana_Lozeva_Come_to_me.jpg