Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Другата страна на театъра

Изложба на Диляна Флорентин

 

 

Другата страна на театъра

Другата страна на театъра – Диляна Флорентин предлага образи на любими артисти в светлина, в която рядко ги виждаме в УниКредит Студио

Магията на театъра не се случва само на сцената. Преди нея има месеци на търсене, опити, забавни случки, любопитни истории. УниКредит Студио представя изложбата „Другата страна на театъра“ за моментите, които са встрани от блясъка на прожекторите, но сами по себи си са различна пиеса. Фотографката Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts, ни показват някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет. За първи път като посланици на инициативата се включват двама режисьори – Галин Стоев и Явор Гърдев. Останалите лица на театралната Нощ са  Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев и диригентът Максим Ешкенази. Специален QR код към всяка фотосесия води към блиц интервю с главните герои: техните истории и усещания за театъра, които досега са останали скрити – защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и най-сложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами.

УниКредит Студио е домакин на Нощ на театрите за трета поредна година. Изложбата може да бъде разгледана при спазване на всички противоепидемични мерки в галерията на пл. Света Неделя № 7, всеки делничен ден между 10:00 – 18:00, в периода от 19 ноември до 8 декември.


За Нощ на театрите: 

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

Над 400 000 е броят на зрителите, които се наслаждаваха и преживяваха театралното изкуство в изминалите 8 издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и силни театрални проекти в България. Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2021 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“.

UCB-TheatreNight-2021.png

Фотографката Диляна Флорентин, която работи в екип с Цветан Игнатовски, Слав Анастасов и The Smarts, ни показват някои от най-обичаните творци на българския театър, опера и балет.