Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Ако ти пожелаеш

Изложба на Боряна Венциславова

 

 

Ако ти пожелаеш

Боряна Венциславова представя „If you want it“
(„Ако ти пожелаеш“) премиерно в УниКредит Студио

Смятаме ли, че имаме всичко? Човечеството унищожава природата за свои цели, индустрията изчерпва безскрупулно нейните ресурси. Природата има права, които са нарушени и е време те да бъдат защитени!

Темата за екоцида е слабо застъпена в България. Произведенията на Боряна Венциславова ни обръщат внимание, че нанасянето на масови щети на околната среда, унищожаването или загубата на екосистемата на дадена територия до степен, при която животът на обитателите в нея е или ще бъде сериозно нарушен и застрашен, трябва законово да бъдат прекратени.

Фотографията „Through the cave“ („През пещерата“) е част от серията „Призрачни светлини“ („Ghostlights“), които показват както природни пейзажи, така и част от цивилизацията и във всички тях присъства светлината, която символизира човека и неговото присъствие/отсъствие в тях. Според Боряна Венциславова: „Светлината е много важен символ – тя може да бъде начало, но и край, да бъде топла или студена, да поддържа живота, но и да го унищожава.“. Във филма „Ние природата“ художничката дава глас на природата, която отправя своите послания към хората, призовавайки за промяна веднъж завинаги в начина, по който се отнасяме към околната среда и нейните ресурси, преди да е станало твърде късно. Изложбата „Ние сме/бяхме природа“ (“We/re Nature”), показана за първи път през март – юни 2021 в Кунстфорум Виена с куратор Лиза Ортнер-Крайл, може да бъде разгледана в Квадрат 500 - Национална галерия и се организира с подкрепата на Федерално министерство на изкуствата, културата, държавната служба и спорта на Австрия, Посолството на Австрия и УниКредит Булбанк.

 

УниКредит Студио е домакин на изложбата „Ако ти пожелаеш“ и може да бъде разгледана при спазване на всички противоепидемични мерки в галерията на пл. Света Неделя № 7, всеки делничен ден между 10:00 – 18:00, в периода от 10 февруари – 15 март 2022.

 

Текст: Сиана Минева, куратор на изложбата "Ние сме/бяхме природа" в Национална галерия


За Боряна Венциславова:

Боряна Венциславова e родена в София. Живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена. Тя е интердисциплинарен артист и работи в областта на фотографията, филм/видео, инсталацията, пърформативното и медийното изкуство.

Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби и на редица медийни и филмови фестивали в Европа, Америка и Азия, включващи: Belvedere 21, Кунстфорум Виена, Музей за съвременно изкуство Лентос в Линц, МАК Виена, МАК Лос Анджелис, Музей за модерно изкуство Залцбург и Клагенфурт, Залцбургския Кунстферайн, Кунстферайн Баден, Фoндация Естерхази, музей Essl, триенале Линц, k/haus, quartier21, Билдраум, галерии bäckerstrasse4, Ostlicht, Томас К. Ланг във Виена, Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Kurt-Kurt, LS43 в Берлин, Радиатор в Ню Йорк, Софийската градска художествена галерия, Националната галерия, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, Академия, Credo Bonym, Изкуство Днес, Пловдив, Cologne Conference, IDFA, Diagonale, EMAF, transmediale, filmwinter, Rencontres internationales, Berwick Film and Media Arts Fest., филмови фестивали в Москва, Истанбул, Сплит и т.н.

Отличена е с редица награди, признания и стипендии. Работите й са включени в редица частни и обществени колекции, между които колекцията на Австрийското министерство за култура и изкуство, колекцията на град Виена, Националната галерия в София, Белведере 21, Лентос, Eсел/Албертина, Естерхази, Aнерленер и др.

През 2017 е отличена с австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.

Water (Small) (Small).PNG

„Ако ти пожелаеш“ („If You Want It”) е заглавието на изложбата в УниКредит Студио, за което Боряна Венциславова черпи вдъхновение от плаката на Джон Ленън и Йоко Оно от 1969, който гласи: „Войната свърши. Ако ти пожелаеш“, „War Is Over. If You Want It.”. Ако ние пожелаем да спрем „войната“, която сами сме повели срещу най-важното – природата и зачетем нейните права, ако за момент обмислим неправомерните си действия срещу нея, ще спрем да воюваме срещу самите себе си. “Край на екоцида! Ако ти пожелаеш!” “ECOCIDE IS OVER! If You Want It!”.


By Borjana Ventzislavova, Ghostlights (Trough The Cave), 2021 
Призрачни светлини (През пещерата), 2021, фотография