Електронно подписване на кредити в Булбанк Мобайл

В ерата на дигитализацията УниКредит Груп отговаря мигновено на развиващите се технологии, като вече предлага на своите клиенти дистанционно подписване на договори за потребителски кредити.

Да бъде в крак с времето и развиващия се пазар, да отговаря на нуждите на своите клиенти и винаги да бъде начело сред иноваторите в индустрията, е основна цел на УниКредит Булбанк.

През изминалата година дигитализирането на основни процеси с цел улесняване на клиентите и служителите е важен приоритет. В края на 2019 г. УниКредит Булбанк с подкрепата на Евротръст въвежда за своите клиенти възможността за дигитален овърдрафт през „Булбанк Мобайл“.

Сега идва и следващата крачка – от този месец дъщерното дружество на УКБ УниКредит Кънсюмър Файненсинг въведе нов начин за електронно подписване, а именно през приложението „Булбанк Мобайл“.

Клиентите, които кандидатстват за потребителски кредит по телефона през двата Кол центъра (CVM и Центъра за контакт с клиенти на УКБ) и ползват услугата мобилно банкиране, получават договора за кредит в приложението след одобрение на искането им. Там имат възможност да го подпишат с КЕП, издаден от Евротръст.

Електронното подписване на документите за потребителски кредит през „Булбанк Мобайл“ е иновативна функционалност, която отразява ясно насоката за развитие на дружеството. Дигитализацията е част от нашето ежедневие от известно време, а в ситуация на намалено посещение на филиалите на Банката, това нововъведение допринася значително за улесняване на клиентите.

Самото подписване на документите за потребителски кредит е лесно и удобно. Целият процес е изключително бърз и може да бъде извършен от всеки, като са нужни само няколко стъпки. След подписване на документите отнема средно около 2 часа да получите сумата по вашата сметка.

Дистанционното подписване все още е по-разпространено сред по-младите клиенти на дружеството. Като процентно съотношение - 65% от клиентите, които предпочитат дистанционното подписване, са на възраст до 39г. От тях 40% са на възраст 30г. – 39г., а противоречиво на очакванията, само 20% са на възраст 25г. – 29г. Едно възможно обяснение е  по-голямата заетост в тази възрастова група, която прави свободното време все по-ценно.

Ако погледнем данните за доходите при клиентите с месечен доход до 1500 лв., няма открояващи се предпочитания, като половината предпочитат дигиталното подписване, а другата половина избират подписването на хартиен договор във филиал. Разликата обаче идва при нарастването на месечния доход. При доход от над 2500 лв. клиентите, които се възползват от възможността за дигитално подписване, са 6 пъти повече от тези, които предпочитат хартиения договор.

Спрямо придобитата квалификационна степен съотношението е сравнително еднакво, като 45% от подписващите дигитално са придобили средно образования, а около 50% са висшисти.

Ако сравним по пол отново не намираме големи разлики – 53% от дигиталните подписи са от мъжкото съсловие.

Според данните средната финансирана сума е от около 5000 лв., като често за цел на кредита е посочена нуждата от ремонт, обзавеждане, а понякога и обединяване на други кредитни задължения.

Дигиталното подписване на документите става още по-предпочитан метод на подписване на договори в ситуацията на социална изолация. Използването на услугата в УКФ се увеличава двойно, като очакванията са и след преодоляването на кризата тази тенденция да се запази и броя на потребителите на новата функционалност в „Булбанк Мобайл“ да продължи да расте.

За да бъде затворен цикъла, следващото нововъведение, което дружеството планира да внедри, е и възможността за заявяване на потребителски кредит през приложението „Булбанк Мобайл“. Самият процес по кандидатстване за кредит ще бъде бърз, лесен и удобен, само с няколко клика.

Бъдещето на повечето компании включва дигитализирането на процеси с цел улесняване на работния процес и задоволяване нуждите на клиентите, като УКФ със сигурност ще продължи развитието си в тази посока.


Допълнителна информация за медии:

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch