За първи път Индийско-българска бизнес камара беше създадена у нас

За първи път Индийско-българска бизнес камара беше създадена у нас

Използването на привлекателни възможности за разширяването на икономическите и социални връзки между България и Индия, реализирането на взаимно полезни инвестиционни проекти и създаването на инициативи за нови бизнес контакти са сред основните цели на новоучредената Индийско-българска бизнес камара у нас.

В присъствието и с ясно изразената подкрепата на министъра на икономиката на България Божидар Лукарски и Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия в София, новата бизнес организация беше обявена на официална церемония снощи от адвокат Борислав Боянов, председател на Съвета на директорите на камарата.

“Наблюдавам отношенията между България и Индия от 25 години. По няколко причини счетохме, че сега е най-подходящото време за учредяването на камарата. На първо място през последните години нови млади, почтени и процъфтяващи български компании започнаха да правят бизнес на световно ниво и се присъединиха към традицията на икономическите отношения между България и Индия като установиха успешна дейност в азиатската държава. В същото време индийски бизнеси започнаха по-активно да търсят възможности навън. Правителството на г-н Моди има много модерна и динамична политика, която подкрепя този процес. Не на последно място съществен принос за създаването на Индийско-българската бизнес камара имат инициативността и подкрепата на Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия в София и Шри Санджийв К. Бхати, втори секретар и директор на канцеларията на посолството“, каза адвокат Борислав Боянов, председател на Съвета на директорите на камарата. „Ще работим за добра средата за правене на бизнес, за насърчаване на етични търговски стандарти и почтеност.“, допълни той. Камарата разчита на близко сътрудничество и с други бизнес организации и камари в България и Индия.

„Впечатлен съм от интереса към камарата и събитието, както и от краткия срок, в който организацията беше създадена. Уверен съм в бъдещето на българо-индийските отношения“, каза Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева. Той подчерта, че с ръст от около 7.5% за 2015 г., Индия е една от най-бързо растящите икономики в света и покани българските компании да се възползват от възможностите, които предлага огромният пазар на Индия от над 1.2 милиарда души.

„Смятам, че Индийско-българската бизнес камара е добра платформа за създаване на по-широки контакти и инвестиции у нас. В лицето на министерството на икономиката имате стабилен партньор. В Индия е избраният за най-добър за изминалата година външнотърговски представител на България по света.“, каза министър Божидар Лукарски.

В Индийско-българската бизнес камара могат да кандидатстват за членство индийски компании или индивидуални лица с интерес да развиват бизнес у нас или в региона или български компании с желание да разширят бизнеса си в Индия. Формуляр за членство е достъпен на новосъздадения сайт на организацията www.ibbc.bg

Официалното представяне на Индийско-българската бизнес камара става точно по време на седмицата на Make in India в Мумбай. Събитието привлича над 2500 международни компании, участват и около 8000 индийски фирми. Бизнес групи от 72 страни посещават изложението и правителствени делегации от 68 страни. Седмицата е част от целенасочена национална програма Make in India на правителството на Нарендра Моди за привличане на чуждестранни инвестиции и увеличаване на търговските отношения на Индия със света.

Гостите на събитието по учредяването на камарата бяха запознати в детайли с кампанията Make in India от Шри Санджийв К. Бхати, втори секретар и директор на канцеларията на посолството. Пример за успешно сътрудничество между българска компания, която работи за индийския пазар, сподели Калин Радев, изпълнителен директор на Software Group. Той разказа как Бил Гейтс и Software Group са представили на индийския министър-председател високотехнологични решения, разработени у нас, за ускоряване на развитието на Индия.

Повече информация за камарата: www.ibbc.bg