Сдружение „Алтруист“ и фондация „Заслушай се“ спечелиха конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“

На 24 февруари 2016 г. в зала Мати Д, София се състоя официалното награждаване на победителите в петия годишен Конкурс за най-добър бизнес план на неправителствена организация. Той се провежда в рамките на Програмата за социално предприемачество, реализирана от Българския център за нестопанско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

„За нас тази програма е много важна, защото стимулира хората да търсят работещи решения на своите проблеми. Ние вярваме, че ако подкрепим една организация да стартира свързана с мисията си стопанска дейност, това ще доведе до дългосрочно решение на проблема, към който е насочена дейността.“ – споделя Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право.

Маурицио Карара, президент на Фондация „УниКредит“, споделя защо фондацията подкрепя програмата: "Вярвам, че стратегическата подкрепа за израстването на социалните предприятия в техните начални стадии е от ключово значение за развитието на икономиката с нестопанска цел както днес, така и в близко бъдеще. Това е един от стълбовете на нашата дейност – през 2015 г. Фондация „УниКредит“ подкрепи 30 програми инкубатори в 13 различни страни в цяла Европа, като по този начин пряко подпомогна над 280 социални предприятия".

Журито тази година бе в състав:

Ралица Кръстева (Siemens)

Георги Бресковски (Микрофонд)

Даниел Чипев (БНТ)

Белизар Маринов (Eleven)

Десислава Тальокова (Америка за България)

Крум Алексиев (УниКредит Булбанк)

Радомир Миланов (SAP)

Анна Краверо (Фондация УниКредит)

Две организации бяха отличени от журито с първите награди, като всяка от тях получи чек за 12 000 лв. за реализация на идеята си. Наградата за „Най-добра бизнес идея“ получи фондация „Заслушай се“ от София. Тя беше връчена от г-н Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Идеята на фондация „Заслушай се“ е за внедряване на система за автоматичен превод на хора лишени от слух.

Наградата за „Най-голям социален ефект“ отиде при сдружение „Алтруист“ от Варна. Наградата беше връчена от г-н Ленко Ленков от Фондация „Америка за България“. Сдружение „Алтруист“ спечели журито с идея за цех за бетонни изделия във варненския затвор.

Журито предостави и една допълнителната награда от 6 000 лв.. Тя беше връчена от г-жа Ралица Кръстева от Siemens България на фондация „Ръка за помощ“, Добрич за идеята им да развият услуги за деца и възрастни по системата Монтесори.

Специалните награди, които се определят в рамките на програмата „Вашият избор, вашият проект“ чрез гласуване сред служителите на УниКредит Булбанк, се дават на финалисти в програмата от миналата година. Те бяха връчени от Президента на Фондация УниКредит, Милано г-н Маурицио Карара на:

- Ателие за кукли и сувенири на сдружение „Онкоболни и приятели", Бургас. Те получиха първата специална награда от 5000 лв. Работата в ателието се използва като метод за справяне със стреса и негативните емоции от онкоболни жени.

- Ателие за керамика и свещи на фондация „Конкордия“, София, което получи 3000 лв. Ателието осигурява среда, в която младежи в неравностойно положение, идващи от проблемни семейства или директно от улицата, да развиват трудови навици и да създават трудова биография за представяне пред бъдещи работодатели.

- Кооперация Хранкооп, София, която получи третата награда от 2000 лв. Тяхната идея е за създаване на абонаментни фермерски кошници.

Целта на програмата е да стимулира неправителствени организации да започнат стопанска дейност, която подкрепя изпълнението на мисията им. Програмата включва обучения за изграждане на умения за развитие на социално предприемачество, подготовка на бизнес планове за стартиране на успешна стопанска дейност и на финала - конкурс за най-добър бизнес план.

През 2016 г. се включиха рекорден брой граждански организации – 60, от които за участие бяха подбрани 25. От тях 7 продължиха във финалната надпревара - Театър „Цвете", Сдружение „Алтруист", Организация на българските скаути, Фабрика за идеи, Фондация „Ръка за помощ", Фондация „Заслушай се", Център за творческо обучение.

За първи път в рамките на събитието се проведе и базар на социални предприятия, които са получили подкрепа от програмата през предишни години. 12 организации имаха възможност да представят себе си и своите продукти с кауза пред представители на бизнеса и гражданския сектор.

Допълнителна информация за организациите, участници в базара, които са били част от програмата

• Работилницата „HOPe SOAP" на Фондация за социална промяна и включване изработват бутикови сапуни. Мисията на работилницата е да подкрепя младежи в неравностойно положение да изградят трудови умения и да си намерят работа.

• Арт ателие „Прегърни ме" на Сдружение „Прегърни ме", София произвежда художествени предмети и книги. Мисията на ателието е да разкрива творческия потенциал на деца и младежи от социалните домове и така да преодолява дискриминационните нагласи спрямо тях.

• Фондация „Бетел", София управлява работилница за реставрация на стари мебели. Мисията й е да помага на хора в борбата с различни видове зависимости.

• В Българско дружество за защита на птиците произвеждат значки и определители за птици в подкрепа на двата природозащитни центъра, които управляват - Пода и Източни Родопи.

• Ателие "Конкордия" на Фондация „Конкордия – България", София произвежда керамични изделия и декоративни свещи. Мисията е да насърчава трудовата заетост на хора от уязвими групи.

• Сдружение „Онкоболни и приятели", Бургас има ателие за кукли и сувенири, което се използва като метод за справяне със стреса и негативните емоции от онкоболни жени.

• Сдружение Трансформатори, София произвежда азбучни велостойки, системи за градски и градински мебели, шкаф за съхранение и зареждане на електронни устройства. Приходите от социалното предприятие се използват за подобряване на градската среда.

• Мартеници, сувенири и глицеринови сапуни произвеждат млади хора с интелектуални затруднения във фондация „Светът на Мария", София. Мисията на фондацията е да помага на младите хора да имат по-успешна трудова реализация, включително и чрез програми за подкрепена заетост и посредничество за наемане на работа.

• Кооперация Хранкооп, София представи на базара кошници с различни фермерски продукти.

• Социалното предприятие „Пчела" на сдружение „Нов път", с.Хайредин произвежда пчелен мед в различни разфасовки. Мисията му е да подкрепя заетостта на уязвими групи в една от общините с най-висока безработица в България.

• Сдружение Тук-Там представи на базара истории за успели в чужбина българи, събрани в книгата "Кариера в България. Защо не?".

Фондация „Заслушай се“ работи за подпомагане на пълноценната интеграция в обществото на хората с увреден слух. Те ще продават мартеници, изработени от техни поддръжници.

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch