Изложба „Може би са Те“ на младия автор Андрей Хамбарски

Изложба „Може би са Те“ на младия автор Андрей Хамбарски

Изложбата включва и телени портрети на знакови личности като Радой Ралин, Георги Минчев, Мерилин Монро и Елвис Пресли

Младият автор Андрей Хамбарски създава вълнуваща визуална платформа за полет на въображението с най-новата си изложба „Може би са Те“, открита снощи в галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио.

Изложбата показва едни от най-известните картини на Ван Гог, Салвадор Дали, Леонардо да Винчи, Тициан и др., пресъздадени от тел. Посетителите могат да видят телените репродукции на „Звездната нощ“ на Ван Гог, в съседство с „Венера Урбинска“ на Тициан и култовия „Вик“ на Едвард Мунк. Освен картини на световни художници, Андрей Хамбарски представя и телени портрети на знакови личности като Радой Ралин, Георги Минчев, Мерилин Монро и Елвис Пресли. Зрителят може сам да довърши картината като се заиграе с телените сенки на светлината на фенерче или дори мобилен телефон.

„Чрез телта графиката намира своя триизмерен израз. Моята цел е да се даде свобода на зрителя и неговото въображение – сам да си поиграе с образа и да намери своя смисъл и завършек на това, което вижда.“, коментира Андрей Хамбарски. За него идеята на репродукциите от тел е да се погледне от различен ъгъл на нещо добре познато. Да се провокира зрителят да преоткрие известните творби, да участва в дорисуването и изграждането на картините. Любопитно е, че портретите са изработени от едно парче тел – от край до край, без прекъсване.

„Винаги когато идвам на изложба в УниКредит Студио, оставам приятно изненадан от фантазията и уменията на авторите, които се представят. Инвестираме в това арт пространство в сърцето на София, за да показваме на публиката обещаващи млади таланти. Представянето в УниКредит Студио е малък трамплин за очакваните бъдещи още по-големи успехи, които други творци, с които сме работили, постигат, а сега, надявам се, това ще важи и за Андрей.“, коментира на откриването Андреа Казини, главен оперативен директор и заместник-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Специален гост на вечерта беше българската актриса, певица и продуцент Деси Тенекеджиева, председател на фондация „Стоян Камбарев“.

Андрей Хамбарски e роден през 1985 г. Завършва Средно художествено училище за приложни изкуства „Свети Лука“ София, а след това „Фотография” в Търновския университет и “Сценография за куклен театър“ с художествен ръководител Майя Петрова в НАТФИЗ. Работил е като реставратор на стари мебели, куклоконструктор в Столичния куклен театър и сценограф по проект за детски сериал. В момента е художник и сценограф на свободна практика.

През 2015 г. беше номиниран за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и спечели специалната награда на УниКредит Булбанк в престижната арт селекция.

Изложбата „Може би са Те“ на Андрей Хамбарски в УниКредит Студио може да бъде разгледана до края на март.

Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио

София, ул. „Княз Александър I” 12

Работно време на галерията:

10:00 - 18:30 часа от понеделник до петък (без празнични дни)

Вход свободен

УниКредит Булбанк ЗА културата

УниКредит Булбанк развива целенасочена програма в подкрепа на стойностни проекти в областта на културата. УниКредит Студио е открито през януари 2012 г. и оттогава е дало възможност за изява на много млади автори и интересни изложби.

Допълнителна информация за клиенти:

УниКредит Булбанк, Център за контакт с клиенти

тел: 0700 1 84 84

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch