Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Фондация УниКредит дарява 30 хил. евро за 4 български проекта в подкрепа на детството

Новини

Фондация УниКредит дарява 30 хил. евро за 4 български проекта в подкрепа на детството

Общо четири български проекта получават финансовата подкрепа от Фондация УниКредит на обща стойност 30,000 евро. Те бяха избрани сред над 70 кандидатури, които се включиха в инициативата на Фондация УниКредит и УниКредит Булбанк „В подкрепа на детството“ (Call for Europe 2020).

Всички кандидатури в България бяха разгледани от жури в състав: Красимира Величкова - директор на Българския дарителски форум, Анна Адамова - програмен директор на Българския център за нестопанско право, Мария Брестничка - координатор мрежа в "Национална мрежа за децата“, Диляна Стоянова - старши мениджър „Спонсорства и събития“ в УниКредит Булбанк, Екатерина Анчева - старши мениджър „Комуникации и корпоративна култура“ в УниКредит Булбанк като председател на журито беше главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Теодора Петкова. Четирите проекта, които получиха финансиране, финално бяха потвърдени от Фондация УниКредит.

Подкрепа за дейността си ще получат:

  •  „Като в приказките“ на Фондация „Джендър Алтернативи“ (ДА) – 10 хил. евро – провеждане на тематични работнилци с деца, жертви на насилие. Чрез тях на децата, преживели насилие ще се даде възможност да развият талантите и възможностите си, да преминат по-леко през травмата от преживяното насилие и да засилят своята социална интеграция.

 

  • „Мога сам“ на Сдружение „Дете и пространство“ – 10 хил. евро – проектът е насочен към деца с физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си. Предвижда внедряване в практиката на съвременен високотехнологичен метод за допълваща и алтернативна комуникация, при който чрез движения на очите и насочване на погледа може да се използва специализиран софтуер за комуникация, синтезирана реч, обучение и развитие на когнитивни умения.

 

  • „С катерачески умения към нови постижения“ на Фондация „Конкордия България“ – 5 хил. евро – създаване на терапевтична програма за деца в неравностойно положение. Основната цел е чрез изграждане на стена за катерене да се допринесе за справянето с установените взаимно свързани проблеми от умствен, психологичен и моторен характер сред 60 деца в неравностойно положение.

 

  • „Забавно е, лесно е“ на СНЦ Морски клуб „Приятели на морето“ – 5 хил. евро -  проектът е насочен към 30 деца със различни здравословни проблеми на възраст от 10 до 15 г. Главна му цел е чрез използване ресурсите на морето (слънце, горещ пясък и морска вода) да се проведе рехабилитационна програма за подобряване на здравния им статус и психическото им състояние. Методът, който ще бъде използван е известен като Деептерапия (подводна терапия) и включва упражнения и плуване под вода по водолазен способ.

„Вълнувам се всеки път, когато се докосна до проекти, които включват работа с деца. Чрез програмата Call for Europe опознавам различни светове и се радвам, че имаме възможност да помагаме на деца с различни потребности. Винаги е трудно да се избере между много качествени проекти, затова ние продължаваме да търсим партньорства и начини да бъдем полезни на смелите организации, които решават конкретни проблеми.“, сподели Теодора Петкова, председател на журито и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

За Фондация УниКредит

Фондация УниКредит подкрепя общностите на всички пазари, на които УниКредит присъства. В отговор на ситуацията през изминалата година Фондацията направи значителни дарения на болнични заведения, организации с нестопанска цел, които се включиха в борбата с COVID-19, включително и в България.

Традиционно фондация УниКредит е изключително ангажирана с проекти в България, оказвайки подкрепа на различни социални каузи в страната вече близо 20 години. Фондацията е застанала зад голям брой значими инициативи, сред които изграждане на центрове за домашни грижи (заедно с БЧК) и програмата за социално предприемачество (на Българския център за нестопанско право). Всяка година Фондация УниКредит организира дарителска програма за служители, в рамките на която фондацията удвоява даренията на служителите за различни каузи.

За Call for Europe:

Call for Europe e благотворителната инициатива, в рамките на която Фондация УниКредит подкрепя социални проекти, свързани с работа с деца в различните европейски страни, в които УниКредит оперира, извън Италия. Тази година общо 48 проекта ще бъдат подкрепени от Фондацията с инвестиция от 360 000 евро в 12 европейски държави: Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Русия, Сърбия , Словакия и Словения.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 894 518 193 , flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch