Галерия УниКредит Студио: Историята на колоритна София от XIX и XX век оживява в изложбата „Софийски трансформации“

Галерия УниКредит Студио: Историята на колоритна София от XIX и XX век оживява в изложбата „Софийски трансформации“

Изложбата е отворена от 2 до 22 септември в галерия УниКредит Студио и се осъществява в партньорство със създателя на сайта Стара София (www.stara-sofia.com) – Виктор Михайлов.

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио е домакин на изложбата „Софийски трансформации“ с фотографии на столицата на България от края на XIX и първата половина на XX век. Изложбата се осъществява в партньорство със създателя на сайта Стара София (www.stara-sofia.com) Виктор Михайлов и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. На елегантна церемония късно снощи тя откри изложбата заедно с председателя на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

„Надявам се всички жители и гости на София да могат да усетят духа на стара София като едновременно с това, заедно да се опитаме да направим нашия град по-добро място за живеене“, каза Йорданка Фандъкова пред гостите на откриването. Тя получи подарък от г-н Хампарцумян копие от рекламна вложка във вестник Таймс от 1925 г., посветена на България. На последната страница на приложението има снимка на сградата на БНБ, която тогава се е помещавала в сградата, в която сега се намира УниКредит Студио.

„Софийски трансформации“ представя един различен облик на столицата, който малцина от нас помнят. Изображенията разхождат посетителите на галерия УниКредит Студио през старите централни улици Раковски, Търговска, Леге и бул. Княз Ал. Дондуков. На снимките са заснети сгради, които живеят извън времето и са се превърнали в символи на столицата. Изложбата показва трансформациите през годините на знакови места като Народния театър, Военния клуб, Софийския университет, Лъвов мост, храм Света Неделя, езерото Ариана, БНБ и др.

Черно-белите фотографии разказват историята на върхове и падове, на блясък и погром. Изложбата връща посетителите 130 години назад, през които българската столица преживява мащабни промени. Дори след войни, природни бедствия и пожари градът успява да се възстанови.

Снимките са събирани години наред от Виктор Михайлов от стотици фотографи, издатели и изследователи. Безценните образи са били заснети като поздравителни картички, публицистични материали или от любители.

Посетителите на УниКредит Студио могат да разгледат уникалните фотографии между 2 и 22 септември 2015 г.

Галерия УниКредит Студио

София, ул. „Княз Александър I” 12

Работно време на галерията:

10:00 - 18:30 часа от понеделник до петък

10:00 - 17:00 часа в събота

Вход свободен

УниКредит Булбанк ЗА културата

УниКредит Булбанк развива целенасочена програма в подкрепа на стойностни проекти в областта на културата. УниКредит Студио беше открито през януари 2012 г. и оттогава е дало възможност за изява на много млади автори и интересни фотографски изложби.

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Магдалена Иванова: тел: 02/9232 528, nbhebmfob/jwbopwbAvojdsfejuhspvq/ch