Нагоре икона Бутон за връщане към началото

УниКредит ще финансира с 200 млн. евро иновативни бизнес идеи за финансови услуги

Новини

Водещата европейска банка и международната инвестиционна и консултантска компания Anthemis Group започнаха съвместен инвестиционен проект UniCredit evo с капитал за инвестиране от 200 млн. евро.

Една от най-големите финансови групи в Европа УниКредит и международната инвестиционна и консултантска компания Anthemis Group („Антемис груп“) обявиха създаването на UniCredit evo – съвместен инвестиционен проект с капитал от 200 млн. евро, предоставени от банката.

UniCredit evo (абревиатура от equity venture opportunities) ще инвестира в най-перспективните стартиращи компании с иновативни идеи и технологии в сферата на финансовите услуги, основно в Европа и в Северна Америка. Целта на банката е сътрудничество с нови партньори в рамките на FinTech екосистемата и развитие на авангардни технологични решения в полза на клиентите.

Партньорството ще подкрепя иновативните компании в целия цикъл на реализация на идеите им – от създаването им до тяхното въвеждане в работата с клиенти. Те могат да бъдат в сферата на банкирането на дребно и потребителското финансиране, инвестиционно и корпоративно банкиране, управление на активите и богатството, капиталови пазари и търговия, разплащания, финансова инфраструктура и др.

„Партньорството с Anthemis и създаването на UniCredit evo е част от процеса на дигитализация на финансовите услуги и изграждането на нов бизнес модел в сектора. Като един от силните участници на пазара, имаме средствата, финансовите познания и голямата база от клиенти, които могат да бъдат двигател на все повече иновации в полза на потребителите.“ , коментира Паоло Фиорентино, главен оперативен директор и заместник-генерален мениджър на УниКредит.

UniCredit evo ще съчетае силните страни на традиционните участници на пазара с тези на новодошлите.

За УниКредит

УниКредит е водеща европейска финансова група с международно присъствие в 50 страни в целия свят. Банката работи с над 32 млн. клиенти в около 8000 офиси.

В България УниКредит е представена от най-голямата по активи, кредити, депозити и капитал банка на пазара УниКредит Булбанк, чийто фокус за иновации в полза на клиентите донесе през изминалата година местни и международни признания като „Най-добра дигитална банка на потребителите“ на Global Finance, „ИТ проект на годината в корпоративния сектор“ на ComputerWorld за платформата за разплащания Bulbank Pay, приз за дигитални иновации за онлайн платформата „Твоят финансов съветник“ на европейската финансова маркетинг асоциация Efma и др.

За Anthemis Group

Anthemis е голяма инвестиционна и консултантска компания, базирана в Лондон и Ню Йорк. Тя специализира в работата с утвърдени и стартиращи фирми, които създават и въвеждат иновации във финансовите услуги.

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch