Нагоре икона Бутон за връщане към началото

УниКредит Булбанк е първата банка в Европа, която изпробва биометричните карти

Новини

УниКредит Булбанк е първата банка в Европа, която изпробва биометричните карти

София, България 27 юли 2017 г. - Мастъркард обяви резултатите от изпробването на биометричната карта, заедно с УниКредит Булбанк, в България. Новото решение комбинира технологията на чипа с тази на отпечатъците, за да удостовери по удобен и сигурен начин идентичността на притежателя при покупки в търговски обекти.

След Южна Африка, България е първият пазар в Европа, в който Мастъркард изпробва в сътрудничество с УниКредит Булбанк разработената технология. В края на пилотния проект участниците бяха помолени да споделят своята обратна връзка за технологията и доколко лесна е тя за използване. 

  • 93% от участниците смятат, че биометричната карта е по-удобна за използване отколкото въвеждането на ПИН код по време на трансакцията.
  • 93% от участниците смятат, че биометричната карта е по-сигурна от стандартните карти с чип.
  • Повече от 90% от тях биха осъвременили или вероятно ще осъвременят своята любима карта с биометрични характеристики, ако такива са налични. 
  • 100% от тях смятат, че функционалността „безконтактност“ е задължителна.

УниКредит Булбанк е водеща банка от гледна точка на иновациите и това се доказа още веднъж с факта, че ние бяхме първата банка в Европа, която тества биометричните карти. Работим непрекъснато, за да предлагаме на нашите клиенти иновативни, удобни и в същото време сигурни инструменти за плащане. Този подход ни превърна в естествен партньор на Мастъркард в техния проект. Биометрията като инструмент за идентифициране има значително влияние върху всички сфери от живота, не само финансовата”, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния Съвет на УниКредит Булбанк.

Според проучване за влиянието на Мастъркард върху иновациите биометрията като метод на установяване на идентичността е вече използвана от 31% от българите при отключване на смартфон, 48% от тях я дефинират като бърза, а 32% като модерна и атрактивна. Биометричната технология за установяване на идентичността несъмнено предлага най-високо ниво на сигурност за потребителите, но тя освен това дава и множество възможности“, коментира Артур Туремка - Главен директор за Балканите на Мастъркард.  

Резултатите от пилотния период също показват, че най-честите места, където потребители използват биометрични карти, за да извършват лесни и сигурни плащания, са супермаркети (27%), ресторанти и кафенета (28%), магазини на дребно (25%) и бензиностанции (13%).

 “Има огромно желание за иновации в България. България е водеща по тестване и внедряване на нови решения, и ние сме много горди, че България е първата страна в Европа, която изпробва биометричната карта. Българите са сигурни в ползите на тази иновативна технология и приемат нейното въвеждане, което ще им даде възможност да правят по-бързи и по-сигурни трансакции”, каза Артур Туремка.

Как работи

Притежателят на карта регистрира картата си чрез обикновено регистриране в своята финансова институция. При регистрация пръстовият му отпечатък се превръща в кодиран дигитален шаблон, който се запазва върху картата. Картата сега е готова за използване във всяко EMV устройство по целия свят.

При пазаруване и заплащане на място в търговски обект биометричната карта работи като всяка друга чип карта. Притежателят на картата просто поставя картата в устройството на продавача, докато държи пръста си върху вградения сензор. Отпечатъкът от пръста се потвърждава спрямо шаблона и ако биометрията съвпада, трансакцията може да бъде одобрена, без картата да напуска ръката на притежателя.


За Мастъркард

Mastercard, www.mastercard.com е технологична компания в глобалната разплащателна индустрия. Ние обслужваме най-бързата мрежа за обработка на плащания, която свързва клиенти, финансови институции, търговци, правителства и бизнеси в повече от 210 страни и територии. Продуктите и решенията на Мастъркард правят всекидневните търговски дейности като пазаруване, пътуване, ръководене на бизнес и управление на финанси по-лесни, по-сигурни и по-ефикасни за всеки. Последвайте ни в Twitter: @MastercardMEA и @MastercardNews, присъединете се към дискусията на Beyond the Transaction Blog и се абонирайте за последните новини на Mastercard Engagement Bureau.


Допълнителна информация за медии:

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch