Участниците в благотворителния ултрамаратон “1000km Balkan Charity Challenge“ потеглиха за Букурещ

Участниците в благотворителния ултрамаратон “1000km Balkan Charity Challenge“ потеглиха за Букурещ

Четири български каузи набират подкрепа чрез ултрамаратона. Даренията за тях се правят чрез platformata.bg.

Участниците в благотворителния ултрамаратон "1000km Balkan Charity Challenge" потеглиха от София към Букурещ. Втората фаза на предизвикателството е тичане, средно по 60 км. на ден. Маршрутът им преминава през Ботевград, Златна Панега, Плевен, Бяла, Русе и Дунав мост. Първите четири дни бяха колоездачи. За 11 дни маратонците ще изминат общо 1051 км. и ще стигнат обратно в румънската столица на 10 ноември 2015 г.

Голямата цел на ултрамаратона е да събере средства за 12 социални проекта – 4 от България и 8 от Румъния. Участниците насърчават също здравословния начин на живот и спорта на открито, както и активното екологично поведение чрез засаждане на уникални дървесни видове по маршрута, по който преминават.

Две забележителни млади жени ще се включат в бягането:

Богдана Манова – Буба тича за каузата на фондация „Дечица“. Заедно с нея в предизвикателството се включиха съпругът й Пламен и двете им деца – Гого на 11 г. и Митко на 8. Подкрепят ги и две доброволки на фондацията – Петра и Надин. Буба си постави за цел да събере средства за 4-месечна издръжка на клубчето, в което работи с деца, отглеждани в институции. Още преди старта, даренията за каузата й надхвърлиха финансовата цел от 1400 лв. Приятели продължават да даряват за още месеци живот в клубчето.

Елена Стефанова е студентка по медицина и стипендиантка на програма „Готови за успех“. За втора година тя тича за тази кауза. Програма „Готови за успех" е на Фондация „Помощ за благотворителността в България” (ФПББ) и подкрепя студенти и ученици в 12 клас с отличен успех, загубили единия или двамата си родители. На 10 ноември ще бъдат връчени за десети път повече от 100 годишни стипендии, а Елена си е поставила за цел да помогне за осигуряването на още три.

Организаторът на ултрамаратона Станислав Георгиев участва за каузата „10 образователни събития за 200 деца на българи и чужденци от всички мигрантски общности“ на Мулти култи колектив (Multi Kulti). Представители на организацията посрещнаха снощи с вкусна мулти-култи храна и топъл чай колоездачите от първата фаза на ултрамаратона. Хората на Мулти култи колектив споделят страстта към култури от целия свят в най-широк смисъл и помагат за интегрирането на всички, които пребивават в България.

Четвъртата българска кауза е „Спорт за деца с увреждания“. Тя е обща за Клуб „Бегач“ и ФПББ, които от четири години подкрепят със средства рехабилитация чрез плуване на деца с физически увреждания.

Даренията за българските каузи се извършат чрез социалната мрежа Платформата (platformata.bg) или в сайта на маратона www.1000balkan.com .

За България организатори са българският Спортен клуб „Бегач“, а за Румъния - Elite Running, Eyes-Open и Ro Club Marathon.

Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ) и "HOSPICE CasaSperantei" са благотворителните организации - партньори.

УниКредит Булбанк е основен спонсор на “1000km Balkan Charity Challenge“.

Основни спонсори на инициативата “1000km Balkan Charity Challenge“ са UniCredit Bank, UniCredit Bulbank, EuroIns, O&A, Spetema and CaliVita. Събитието се подкрепя и от UniCredit Leasing, UniCredit Consumer Financing, IsoStar, Toyota, CityGrill, Aventuria, Gingk.Org, Doppelhertz, Brevis, Diplomat Plaza, Djili Soy и Danone.

Можете да видите пълния маршрут на маратона на http://1000balkan.com/blog/wp-content/uploads/2015/10/1000-Schedule.jpg

Официален сайт на маратона:

http://1000balkan.com/

Фондация „Помощ за благотворителността в България“:

Елица Баракова - 0888 95 75 13

Ива Петрова - 088 573 1768

http://bcaf.bg