Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Т. Петкова на уебинар „Практични финанси“: Пазете дигиталната си идентичност и инвестирайте в знания

Новини

Т. Петкова на уебинар „Практични финанси“: Пазете дигиталната си идентичност и инвестирайте в знания

Над 80 участници – ученици, учители, предприемачи от цялата страна – се включиха в уебинара „Практични финанси“ на Junior Achievement Bulgaria, който се провежда с подкрепата на УниКредит Булбанк по инициативата Social Impact Banking. Темата на уебинара  „Погрижи се за себе си, погрижи се за парите си” съвпадна с темата на предстоящата Световна седмица на парите (22-26 март), в която УниКредит Булбанк отново ще се включи с онлайн часове в различни училища в страната.

„Програмата “Практични финанси” през годините постигна стабилен ръст на финансовата адекватност и грамотност на младите хора, а и не само при тях. Редовното организиране на тази полезна практика, благодарение на подкрепата на УниКредит Булбанк и други компании, избистри визията на много хора за това как е най-правилно да се грижим за себе си, грижейки се за финансите си.” коментира при откриването на уебинара Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junor Achievement.

На въпрос как да се грижим за нашето финансово здраве в условията на пандемия, кризи и несигурност Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк препоръча: „Предвид времето, в което живеем, вие сте съвременни хора – направете това, което наричаме План М за парите ви: мобилно, мигновено, модерно. Ползвайте мобилно приложение, където преводите са сигурни и мигновени, но заедно с това и ще изглеждате модерно в очите на околните.“ За тези, които все още не са на възраст да ползват мобилно банкиране, тя препоръча алтернативния План Б: бързо, безконтактно и безопасно – плащайте с безконтактна карта и избягвайте кеша. Тя обърна внимание на споделени в медиите информации, че на една банкнота има над 3000 вируси. Според едно проучване най-разпространените са тези, които предизвикват акне, а любопитно е, че в Америка на 80% от банкнотите са откривани и следи от кокаин.

Според Теодора Петкова ключова тема при управлението на пари ще бъде киберсигурността. „Съветвам ви да четете повече за това и да обръщате внимание на вашата дигитална идентичност. Всъщност понеже смятаме киберсигурността за ключова тема – цялата трета част на е-книгата, която издадохме „Наръчник за здрави финанси: Тайните на  финансовото благополучие“ е посветена на полезни съвети за киберсигурност.“, каза Теодора Петкова. Тя сподели, че е-книгата може да бъде намерена на сайта на УниКредит Булбанк, вече е сваляна над 18 000 пъти и продължава да бъде търсена. 

На въпрос как младите хора да финансират мечтите си Теодора Петкова каза: „Няма да сгрешите, ако в началото на своята академична и след това професионална кариера инвестирате в образованието си. Учете и се развивайте, за да сте  силни участници на пазара на труда. Може да сте служители, но може и да сте работодатели, предприемачи – следващите Илън Мъск или Марк Зукърбърг. Едно е важно – с добър банкер до вас, с финансов съветник, на когото можете да разчитате, ще стигнете далече и ви го пожелавам.“


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 894 518 193 , flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch