Сандра Стойчева и Магдалена Николова представиха изложбата Точка на баланс в УниКредит Студио

Сандра Стойчева  и Магдалена Николова представиха изложбата Точка на баланс в УниКредит Студио

Магдалена Николова и Сандра Стойчева, две млади български художнички, представиха съвместната си изложба “ТОЧКА НА БАЛАНС” в УниКредит Студио.

 

Експозицията се организира от сдружение “Толкова близо, толкова далече” в партньорство с УниКредит Булбанк и представи живопис, кинетични обекти и видео инсталация.

 

„Изложбата “ТОЧКА НА БАЛАНС” е част от Глобалния форум на жените лидери в бизнеса, събитие под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС и засяга темата за баланса между личния и професионалния живот на всяка от нас“, коментира Цветанка Минчева, директор Глобално банково обслужване и член на УС на УниКредит Булбанк и Съвета на жените в бизнеса в България.

 

По нейни думи изложбата “ТОЧКА НА БАЛАНС” показва как творчеството комуникира в съвременния натоварен свят на дамите.

Авторките на експозицията Магдалена Николова и Сандра Стойчева също приветстваха гостите и благодариха на УниКредит Студио и сдружение “Толкова близо, толкова далече”.

 

„ТОЧКА НА БАЛАНС“ помага на посетителя в търсенето на равновесие между материалното и духовното, между личното и професионалното, желания и задължения и разглежда търсенето на баланс като личен вътрешен процес, който изгражда образа на съвременната жена.

 

Изложбата ще бъде отворена за посетители между 6 и 23 юни, 2018 в галерия УниКредит Студио, всеки делничен ден от 10 до 19 часа и в събота от 11 до 18 часа.

 

ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ:

Магдалена Николова успешно защитава докторска степен специалност „Текстил–изкуство и дизайн“ към Национална художествена академия, София през 2018. Изнасяла  е доклади и има научни публикации, свързани с развитието на художествения текстил в съвременното изкуство. Художник в областта на арттекстила, живописта и графиката. Има множество участия в общи и самостоятелни изложби. Нейни творби са част от множество частни колекции в страната и в чужбина. През 2006 г. специализира в South Karelian Polytechnic University, Финландия. През 2007 г. печели Първа награда – награда за дипломирани магистри на Национална художествена академия за творчески престой в “CITE INTERNATIONALE DES ARTS” – Париж, Франция. www.magdalenanikolova.com

 

Сандра Стойчева следва “Графика” в Националната художествена академия в София между 2000 г. и 2002 г. Завършва “Графичен дизайн”, 2008 г. и “Аудио-визуални изкуства” през 2011 г. в Gerrit Rietveld Academie, Амстердам. През 2011 г. печели първа награда на публиката с творбата "Пясъчен часовник" в конкурс за талант на годината, част от фестивала STRP, Айндхофен, Холандия. Участвала е в множество художествени проекти в Холандия, Австрия и България, сред които и кинетичeн декор за известна театрална постановка в Амстердам. Нейната инсталация „Вълна от камъни“ бе откупена от изложбата „Толкова близо,толкова далече“ 2012 г. и дарена на Националната галерия в София  за колекция съвременно българско изкуство. https://sandrastoycheva.wordpress.com

 

ЗА УНИКРЕДИТ СТУДИО:

Галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio е открита в началото на 2012 г., когато България бе избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото UniCredit Studio след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

 От откриването си до момента галерията е представила изложби на млади и талантливи български творци, сред които Андрей Хамбарски, Ивайло Христов, Огняна Серафимова, Велизар Димчев и др.

През 2016 г. фотожурналистът  и носител на “Пулицър” Рене K. Байер представи в галерията световноизвестната си изложба Living On A Dollar A Day: The Lives and Faces of the World’s Poor.

През годините галерията е била партньор на знакови фотографски събития като фестивала “Фотофабрика”, Месец на фотографията и др.  От началото на 2017 г. UniCredit Studio намери своя нов дом на обновения партерен етаж на УниКредит Булбанк на пл. “Св. Неделя” в центъра на София.

 

ЗА СДРУЖЕНИЕ „ТОЛКОВА БЛИЗО, ТОЛКОВА ДАЛЕЧЕ“:

 Сдружение „Толкова близо, толкова далече” е неправителствена организация, която има за цел популяризирането на българска култура и съвременното българско изкуство в чужбина и „у дома“. От 2012 година до сега сдружението е реализирало пет мащабни национални изложби и е представило над 60 съвременни български художници, живеещи зад граница. През 2017 г. сдружението надгради дейността си в международен план с проекта Фрагментирани истории: София-Берлин – един  своеобразен културен обмен, благодарение на който в София гостуваха 23-ма съвременни немски артисти, а в галерията на Съюза на берлинските художници беше открита колективна изложба на млади български творци.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch