Победителите от националния конкурс „Фoтоакадемика 2018“ представиха творбите си в УниКредит Студио

Победителите от националния конкурс „Фoтоакадемика 2018“ представиха творбите си в УниКредит Студио

Учениците, спечелили престижните награди в 19-тото издание на националния фотографски годишен конкурс „Фoтоакадемика 2018“, представиха творбите си в УниКредит Студио. Конкурсът е под патронажа на Министерството на културата и Българската фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Изложбата е част от културната програма на „Европейски месец на фотографията“. Дългогодишна официална банка на „Европейски месец на фотографията“ е УниКредит Булбанк. Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио (София, пл. Св. Неделя 7) до 21 юли.

По време на откриването победителите в конкурса бяха поздравени лично от главния оперативен директор на УниКредит Булбанк Енрико Минити.

„Много съм щастлив, че УниКредит Студио има възможността да посрещне тези млади талантливи автори в обновената галерия“, коментира той и добави:

„Като банкер съм човек на цифрите и когато ме запознаваха с концепцията на галерията за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк, поисках да ми представят такива. В случая обаче не стана въпрос за разходи и приходи, а за брой експозиции и гости, които студиото ще посрещне. Колегите ми много бързо ми показаха, че правим нещо забележително за младите артисти“, обясни главният оперативен директор на банката.

Поздравления за добрата работа младите автори получиха и от Юрий Трейман, един от основателите на фотографската академия.

„Фoтоакадемика е първият конкурс, организиран от Фотографска академия още с нейното създаване. Много съм щастлив, че Уникредит Студио реши да представи именно победителите oт него, защото той е предназначен за наистина много млади автори, до 18-годишна възраст. Освен това, на база на творбите на победителите в него, се създаде колекцията с българско участие на 39 Биенале за Младежка фотография под патронажа на международна федерация по фотографско изкуство, където спечелихме второ място. Много високо отличие, което досега България не е получавала“, допълни Юрий Треймън.

Всички победители в конкурса са ученици от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.

Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио (София, пл. Св. Неделя 7) до 21 юли. Галерията е отворена всеки делничен ден от 10 до 18 часа, а в събота от 11 до 17 часа.

 

ЗА УНИКРЕДИТ СТУДИО:

Галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio е открита в началото на 2012 г., когато България бе избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото UniCredit Studio след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

 От откриването си до момента галерията е представила изложби на млади и талантливи български творци, сред които Андрей Хамбарски, Ивайло Христов, Огняна Серафимова, Велизар Димчев и др.

През 2016 г. фотожурналистът  и носител на “Пулицър” Рене K. Байер представи в галерията световноизвестната си изложба Living On A Dollar A Day: The Lives and Faces of the World’s Poor.

През годините галерията е била партньор на знакови фотографски събития като фестивала “Фотофабрика”, Месец на фотографията и др.  От началото на 2017 г. UniCredit Studio намери своя нов дом на обновения партерен етаж на УниКредит Булбанк на пл. “Св. Неделя” в центъра на София.

 

ФОТОАКАДЕМИКА 2018

Фотоакадемика е първият фотографски конкурс, организиран със създаването на Фотографска академия и още от първото си издание съдържа 2 раздела: за младежи до 18г. и за всички останали.

Разделът за младежи е единственият фотографски конкурс в страната, насочен към започващите да се занимават с фотография. След учредяването на наградите, които осигурява Министерство на Културата – годишни стипендии, интересът към конкурса значително нараства.

Тази година в събитието се включиха около 70 младежи. Девет от тях спечелиха престижната награда. Нещо повече, на базата този конкурс се създаде българската колекция, която донесе сребърен медал на България в 39 Биенале за Младежка фотография под патронажа на  FIAP.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch