Пенсиониран колега от УниКредит Булбанк получи награда за Посланик на доброволчеството

Пенсиониран колега от УниКредит Булбанк получи награда за Посланик на доброволчеството

Доскорошният колега от УниКредит Булбанк Снежанка Йовчева[1], която се пенсионира преди две години, получи престижното отличие Посланик на доброволчеството по време на Годишните награди ГЕРОИТЕ 2017 на най-голямата платформа за доброволчество в България TimeHeros.org. Заедно с нея в същата категория беше отличен заслужено и ученикът Тино Пенчев.

Журито на ГЕРОИТЕ 2017 търси прояви и практики, които са вдъхновяващи, смели, новаторски, израз на активна общественополезна дейност и позиция или пример за значително положително въздействие върху дадена кауза или общност.

Призът на победителите за Посланичество връчи Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Хората, които имам честта на наградя като Посланици на доброволчеството, показват ясно, че за тази дейност няма възраст. Поздравявам ги сърдечно. Доброволците правят света едно по-добро място за живеене“, каза Левон Хампарцумян.

Моята работа като доброволец започна в Националната доброволческата програма на УниКредит Булбанк. Доброволческата дейност ми помогна за прехода от активната работа към по-спокойния живот на пенсионер. Третата възраст е най-подходящото време да станем доброволци: тогава вече сме извършили всички други свои житейски задължения. Пожелавам догодина на церемонията на наградите за доброволчество да има не само младежи, но и повече хора с побелели коси.“, каза при получаването на наградата Снежанка Йовчева. Любопитно е, че вдъхновяващата дейност на Снежанка Йовчева не приключва с доброволчеството. В допълнение сега тя отново е студент и учи във Философския факултет.

Снежанка Йовчева е доктор на икономическите науки и ценен кадър “Човешки ресурси”. Пенсионира се преди две години. Снежанка е доброволец по душа и дори през ум не й минава, че може да се остави без работа. Започва два дни в седмицата да помага в офиса на фондация “И аз мога”. Включва се и в склада на Българска хранителна банка, където заедно с други доброволци сортират плодове, зеленчуци и пакетирани храни за подпомагане на хора в нужда. С личния си пример и със заразния си ентусиазъм да споделя идеята за доброволчество сред хората в активна пенсионна възраст, Снежанка Йовчева се превръща и в един от посланиците на Телефона на доброволеца, който TimeHeroes стартира именно с тази цел.

Тино Пенчев е доброволец в детския научен център “Музейко” от година и половина, като при започването си е бил само на 15 години. Вече има натрупани 200 часа доброволческа дейност, в която се включва с ентусиазъм и авторитет  - от обясняване на физични явления на децата до садене на петунии. Според TimeHeros когато Тино изразява позиция, винаги я подкрепя с аргументи и е ценен елемент не само в организацията на доброволческата дейност, но и в целия процес в детския научен център. Освен че се е заел със сложна задача като комуникация на науката, Тино влага изключителна енергия и в това да обяснява на връстниците си какъв е смисълът на доброволчеството. Често родители подкрепят децата си да станат доброволци в “Музейко” именно след разговор с Тино.


[1] УниКредит Булбанк е партньор на инициативата Героите 2017. Следвайки добрите практики, банката не се включва като спонсор в инициативи, в които едновременно с това да кандидатства за награди. В случая взехме решение да подкрепим церемонията първо, защото вярваме в значението на тази дейности и ползата й за обществото, второ, защото Снежана вече не е служител на банката и тя не е номинирана от името на банката и трето, защото нейната работа е забелязана от TimeHeros.org много преди да ни бъде отправено предложението за партньорство на наградите: справка материал за Снежанка от края на 2016 г. http://blog.timeheroes.org/post/154157826402/za-dobrite-dela-niama-pensioniran.

 


Допълнителна информация за медии:

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch