Левон Хампарцумян пред БНТ: Добър бизнес климат може да върне младите хора в България

Левон Хампарцумян пред БНТ: Добър бизнес климат може да върне младите хора в България

Трябва да има дългосрочна визия за образованието на по-уязвимите групи от обществото.

Инвестицията в образование ще допринесе за произвеждането на ново богатство.

Младите хора съвсем естествено търсят реализацията и успеха си не само у нас, но и в чужбина. Това не е непременно лошо, защото е обратим процес, т.е. в момента, в който усетят, че в България има по-добър бизнес климат, могат да се завърнат. Това коментира Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк днес в предаването „Денят започва“ по БНТ.

По негови думи след 10 години финансовата индустрия ще бъде много повече свързана с информационните технологии, така че финасистите и икономистите трябва да се замислят, че вече са им необходими по-широк набор от умения и знания.

Университетите все повече трябва да се концентрират  в директна изследователска и практическа работа или в наблягане на фундамента на знанието, т.е. кадрите им да са обучаеми. „В бързоразвиващия се свят ученето е един непрекъснат процес и университетите трябва да предадат това на студентите си“, поясни Левон Хампарцумян.

Тезата му беше подкрепена и от ректора на УНСС проф. д. ик.н. Стати Статев. Той е категоричен, че митът, че между бизнеса и висшето образование няма колоборация, е в миналото, но все пак има още какво да се желае в тази насока.

„Висшето образование работи с бизнеса. Най-пресният пример, който мога да дам, е меморандумът за сътрудничество, който подписаха УНСС и УниКредит Булбанк. Той предвижда осигуряване на шансове за кариерно развитие и реализация на студенти от ВУЗ-а чрез стажантски програми и наемане на работа в банката“, обясни проф. Статев.

Според него е добре законът да позволи на университетите да използват изтъкнатите професионалисти от практиката много активно в обучението.

„Аз очаквам с нетърпение момента, в който Левон Хампарцумян може да води един курс по „Стратегическо банкиране“, например. Той е опитен, с визия, със знания. Това е реалната връзка и студентите биха я оценили“, заяви ректорът на УНСС.

Левон Хампарцумян също смята, че връзката между бизнеса и образованието трябва да се засили. Той обаче е категоричен, че трябва да има дългосрочна визия за образованието на по-уязявимите групи от обществото.

„Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов направи много хубави анализи на тема образование. Те показват, че едва 3.6% от БВП на България отива за образование. Аз съм привърженик на безогледното харчене за образование, защото смятам, че инвестицията в него ще допринесе значително за прозвеждането на ново богатство“, категоричен е Левон Хампарцумян.

 

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Мара Барева, тел. +359 (0) 2 9264 963, nbsb/cbsfwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch


  •  

 

 


Допълнителна информация за медии:

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch