Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Галерия УниКредит Студио: Изложбата с морски фотографии от 60-те на Торос Хорисян гостува в Бургас

Новини

Галерия УниКредит Студио: Изложбата с морски фотографии от 60-те на Торос Хорисян гостува в Бургас

От днес до края на септември гостите на Бургас и клиентите на УниКредит Булбанк ще могат да си припомнят как са изглеждали плажовете ни преди 50 години.

В края на летния сезон Галерия УниКредит Студио гостува в Бургас с изложбата „Небето, което говори с морето“ с фотографии на българското Черноморие от 60-те години на легендарния Торос Хорисян. От днес до края на септември гостите на Бургас и клиентите на УниКредит Булбанк ще могат да си припомнят как са изглеждали плажовете ни преди 50 години.

Интересен факт е, че снимките са правени по времето, когато е създадена най-голямата българска банка УниКредит Булбанк. Тя днес стопанисва арт пространството УниКредит Студио в центъра на София и отбелязва своята 50 годишнина.

В „Небето, което говори с морето“ камерата на Торос Хорисян флиртува с всяка вълна, с всяка усмивка на плажа, с всеки фриволно развят от вятъра кичур коса. Във всеки кадър личи ръката и душата на майстор. Технологията се покланя пред непостижимия за нея фотографски усет.

В чест на закачливия поглед на камерата на Хорисян УниКредит Студио показва лятната колекция в няколко серии: „За мен ти си морска сирена“, „Винаги двама“, „С деца на море“ и „И още нещо…“. От уважение към фотографа банката е запазила повечето от оригиналните имена на снимките, които той им е дал.

Серията фотографии от 60-те години на Торос Хорисян от българското Черноморие е всичко друго, но не и носталгична и е един чудесен начин да внесем свеж полъх в последните летни дни.

Галерия “УниКредит Студио” гостува в Бургас

Бургас, ул. „Александровска“ 22

Работно време:

08:00 - 18:00 часа от понеделник до петък

Вход свободен

3 – 30 септември 2014 г.

За Торос Хорисян (1921 – 2011г.)

Торос Хорисян е фотограф–легенда, член на Международната федерация по художествена фотография и Съюза на българските журналисти, със 70 години стаж във фотожурналистиката. Носител е на много български и международни награди и е организирал десетки изложби в страната и чужбина.

Известно е, че е бил безумно влюбен в своята професия. Торос Хорисян е и един от основателите на Държавния фотоархив – Централфото.

През 1966г. Торос Хорисян реализира първата у нас цветна фотоизложба „Българското Черноморие“ заедно с колеги. Следва фотоалбумът му „Арменски икони“, посветен на 1700-годишнината от приемането на християнството в Армения като държавна религия.

Незабравими са и албумите: „Велико Търново. Паметници на културата“, придружен с изложбата „Легенда за Търново“; „Стара родопска архитектура“. Негова е и фотоизложбата „Ритми и багри“ - своеобразен летопис от народните събори в Копривщица.

Източник на биографията: Съюз на българските журналисти

УниКредит Булбанк ЗА културата

УниКредит Булбанк развива целенасочена програма в подкрепа на стойностни проекти в областта на културата. УниКредит Студио беше открито през януари 2012 г. и оттогава е дало възможност за изява на много млади автори и интересни фотографски изложби.

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел: 02/9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Магдалена Иванова: тел: 02/9232 528, nbhebmfob/jwbopwbAvojdsfejuhspvq/ch