Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Информация за клиенти във връзка с рискови фактори при сделки Търговско Финансиране

Новини

Информация за клиенти във връзка с рискови фактори при сделки Търговско Финансиране

Уважаеми клиенти,

Напомняме Ви да обръщате внимание на рисковите фактори при сделки Търговско финансиране.

Винаги бъдете нащрек за Акредитиви от непознати институции, подчинени на правила различни от UCP latest version (Еднообразни Правила и Обичаи за Документарни Акредитиви на Международната Камара в Париж). Въпреки че фалшифицирането на Акредитиви е сравнително рядко явление (напр. получаване на Акредитив от чужбина по куриер директно на адрес на бенефициента), подчертаваме, че обичайно Акредитиви се изпращат чрез авизираща/потвърждаваща банка посредством автентично SWIFT съобщение.

Letter of Intent/Indemnity (писма за намерение/обезщетение), както и RWA (READY WILLING ABLE) становища също следва да бъдат избягвани.

Също така, имайте предвид, че Уникредит Булбанк не издава Акредитиви с обезпечение други получени Акредитиви (back-to-back L/C).

Припомняме да бъдете нащрек и за често срещана заблуждаваща терминология при неистински банкови Гаранции.

Позоваването на различни видове SWIFT съобщения (напр. МТ760, МТ103 и др.) е повод за съмнение за истинността на Гаранцията. Повод за подобни съмнения поражда и изричното обявяване на Гаранцията за Irrevocable, Divisible, Freely transferable, Assignable, Confirmed, както и едновременното подчиняване на различни видове правила (напр. URDG 458, URDG 758, UCP 500/600).

Наличието на условия от типа „without presentation to us/без нужда от предявяване“ или „prolongation for one year possible/удължаване с една година“ също представляват съмнителни практики.

Надяваме се предоставената информация да е била полезна. В случай на колебания или нужда от допълнителна информация, може да адресирате UsbefGjobodfBewjtpszAVojDsfejuHspvq/Ch.

Поздрави,

Екипът на УниКредит Булбанк