Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Филип Генов: PSD2 осигурява по-добра пазарна среда за потребителите и компаниите

Новини

Филип Генов: PSD2 осигурява по-добра пазарна среда за потребителите и компаниите

PSD2 е една сигурна, ефикасна и иновативна платежна директива, посветена на клиентите. Тя позволява сътрудничество между регулаторите, банките, финтех компаниите и телекомите при разработването на нови продукти. Aко искаме по-добра пазарна среда, трябва да работим заедно“, заяви Филип Генов, старши мениджър Специални проекти в УниКредит Булбанк на международния форум IT Hub Connect 2018, организиран от Индийско-българската бизнес камара и Американската търговска камара в България.

Събитието събра на едно място правителствени служители, бизнес експерти и стартиращи компании от Югоизточна Европа, Индия и САЩ, които са фокусирани върху три основни стълба - иновации, регламенти и инвестиции.

PSD2 ще засегне дейностите на банките по различни начини. Първите промени са във връзка с прозрачността и правилата, които вече са в сила. Директивата цели създаване на равнопоставеност на предоставящите разплащателни услуги и позволява на нови компании да навлязат в сферата, стана ясно по време на форума. Освен това обаче новите изисквания на регулаторите ще имат и допълнителна добавена стойност за клиентите, кaто по-иновативно банкиране, все по-обвързано с новите технологии и иновациите.

Новите правила засягат така нареченето отвореното банкиране (Open Banking). Това означава, че клиентите ще могат да споделят лична финансова информация с нови участници на пазара, например директно с онлайн търговец.

Правилата консолидират информация от много финансови сметки, държани от потребители, на едно удобно място.

Накратко PSD2 e сигурна, ефикасна, конкурентна и иновативна платежна директива, посветена на клиентите, дружествата и търговците. Освен това подкрепя ръста на платежните услуги и електронната търговия. Директивата регулира цените и подобрява сигурността на извършването на плащания в ЕС.

PSD2 означава повече създаване на равнопоставеност за предоставящите разплащателни услуги, позволявайки на нови компании да навлязат в сферата“, допълни Филип Генов.

УниКредит започна специализиран глобален проект, за да управлява изискванията за съответствие с нормативните процедури. Проектът стартира в началото на годината и ще помогне на банковата група да се възползва от новите бизнес възможности в бъдеще. УниКредит създава ясен план за действие за приемане на иновациите, планирани за 2019 г.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 894 518 193 , flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch