От форума на EБВР 2018: Иновациите се правят в диалог с клиента

От форума на EБВР 2018: Иновациите се правят в диалог с клиента

Банковият сектор никога не е преминавал през такава мащабна трансформация като протичащата в момента. Процесът стана особено осезаем през последните години по три основни причини: променящите се клиентски модели на поведение, регулаторните изисквания и потенциалните нови играчи в лицето на финтех компаниите. Това каза Андреа Диаманти, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране за ЦИЕ в УниКредит, който беше модератор на панел, посветен на иновациите в банкирането по време на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Сред предимствата на банките в бързопроменящата се среда той посочи голямата клиентска база, изградените отношения и доверието, на което се радват. В полза на финтех компаниите пък е скоростта, с която могат да реализират една идея до продукт.

Сега е моментът, в който добре установеният банков бизнес ще трябва да се справи с предизвикателството от навлизането на технологиите и да превърне дигитализацията във възможност, а не в заплаха“, каза Диаманти.  Според него внедряването на нови технологии не е новост, но появяването на повече конкуренция променя фокуса на бизнеса и вниманието към иновации. „Важно е те да се правят в диалог с клиента“, коментира още Диаманти.

Той цитира данни, според които над 70% от американците под 35 г. и над 60% на възраст между 35 и 55 години биха купили продукт от технологична компания. „Това е тенденция, която може да се развие и в Европа“, допълни Диаманти.

Според него банките не бива да гледат на финтех компаниите като заплаха, а напротив, трябва да работят заедно, за да предоставят по-добри услуги на клиентите. Ключово по негови думи е иновациите, които се въвеждат в банковия бизнес, да са желани от клиентите.

Банкирането е бизнес за хората, а за иновациите това важи дори с по-голяма сила“, поясни директорът Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране в УниКредит.

При иновациите е ключово улесняването на процесите. Важно е клиентите да получават бързи и качествени услуги, от които именно те имат нужда“, допълни още Джовани Лучини, директор Иновации и Търговска стратегия за ЦИЕ на УниКредит Булбанк, който също беше участник в панела.

По негови думи не са важни иновациите, а правилните такива. Той е категоричен, че банкирането много променя своята същност.

Банкирането вече не е само предоставяне на услуги, а по-скоро консултантски бизнес. В него ние трябва да предоставяме на клиентите си услуги, все по-често не само в рамките на една държава“, допълни Лучини.

Думите му бяха подкрепени и от Конка Селим, експерт от турската Дениз банк. Според нея, за да е успешна трансформацията в един бизнес, е важно да започне отвътре навън.

Иновацията трябва да е корпоративна култура в всяка бизнес организация, която иска да се нарича дигитална“, обясни експертът. Тя беше категорична, че един бизнес може да бъде наречен иновативен, само ако клиентите го виждат като такъв.


За УниКредит:

УниКредит е успешна паневропейска търговска банка с опростена структура, която предоставя уникална мрежа в Западна, Централна и Източна Европа на своята силна клиентска база от 25 милиона клиенти.

УниКредит предлага местен експертен опит и международно покритие и подпомага своите клиенти на глобално ниво, като им предоставя несравним достъп до водещите банки на своите 14 основни пазара, както и в други 18 страни в целия свят. Европейската банкова мрежа на УниКредит обхваща Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешка република, Унгария, Румъния, Русия, Сърбия Словакия, Словения и Турция.

 

За Корпоративно и инвестиционно банкиране на УниКредит

Корпоративно и инвестиционно банкиране на УниКредит обслужва 1,500 мултинационални корпоративни клиенти и ключови финансови институции и подпомага корпоративните банкови звена на Групата в предоставянето на услуги на 600,000 клиенти от корпоративния и публичния сектор. Неговата международна мрежа обхваща 16 страни в света и освен това ние предоставяме достъп до мрежа от 4,000 кореспондентски банки в 175 страни.  


Допълнителна информация за медии:

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch