Четвъртият благотворителен маратон „1000km Balkan Charity Challenge“ започва на 31 октомври

Четвъртият благотворителен маратон „1000km Balkan Charity Challenge“ започва на 31 октомври

• За 11 дни участниците изминават 1051 км. през територията на Румъния и България в рамките на уникалната за региона инициатива;

• Маратонът си поставя за цел да събере средства за 12 социални проекта – 4 от България и 8 от Румъния;

• Фондация Помощ за благотворителността в България (ФПББ) и HOSPICE CasaSperantei отново са благотворителните организации-партньори. УниКредит е основен спонсор на „1000km Balkan Charity Challenge“, като го подкрепя и чрез програма за дарение от служителите си;

• Даренията към българските каузи се извършат чрез социалната мрежа Платформата.бг (platformata.bg).

Четвъртият благотворителен маратон „1000 Balkan Charity Challenge“ започва на 31 октомври. За 11 дни участниците изминават 1051 км. през територията на Румъния и България в рамките на уникалната за региона инициатива. Абсолютната разлика във височината на трасето е 3500 метра. Пълният дневен курс е 8 часа и 30 минути, като първите четири дни (160 км. на ден) преминават в каране на велосипед, а следващите седем – в тичане (по 60 км. на ден).

Предизвикателството започва от централата на UniCredit Bank в Букурещ, Румъния, на 31 октомври в 7:30 часа. Там ще бъде и финалът на 10 ноември около 16:00 часа. Маратонците ще стигнат до София (пл. Света Неделя – пред централата на УниКредит Булбанк) около 15:30 часа на 3 ноември и ще потеглят обратно към Румъния на 4 ноември в 8:00 сутринта от същото място.

Благотворителната инициатива събра над 120 000 евро за трите години, през които се провежда. След постигнатия успех, през тази година маратонът си поставя за цел да събере средства за 12 социални проекта – четири от България и осем от Румъния. Участниците насърчават здравословния начин на живот и спорта на открито, както и активното екологично поведение чрез засаждане на уникални дървесни видове по маршрута, по който преминават.

Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение. Четирите социални проекта за България са:

- 3 стипендии за отлични студенти без родители – ФПББ;

- Да покрием разходите за наем и експерти за 4 месеца в Клубчето за деца от социални домове – Фондация „Дечица“;

- 10 образователни събития за деца на българи и чужденци от всички мигрантски общности – „Мулти култи“ колектив;

- Спорт за деца с увреждания – Клуб „Бегач“ и ФПББ.

Даренията към тях се извършат чрез социалната мрежа Платформата.бг (platformata.bg). Повече информация за проектите и бегачите можете да намерите на сайта на ултрамаратона www.1000balkan.com.

Основни спонсори на инициативата „1000km Balkan Charity Challenge“ са UniCredit Bank, UniCredit Bulbank, EuroIns, O&A, Spetema and CaliVita. Събитието се подкрепя и от UniCredit Leasing, UniCredit Consumer Financing, IsoStar, Toyota, CityGrill, Aventuria, Gingk.Org, Doppelhertz, Brevis, Diplomat Plaza, Djili Soy и Danone.

Организатор за България е спортен клуб „Бегач“, а за Румъния - Elite Running, Eyes-Open и Ro Club Marathon.

Можете да видите пълния маршрут на маратона на http://1000balkan.com/blog/wp-content/uploads/2015/10/1000-Scасhedule.jpg.

Допълнителна информация за медии:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и комуникации

Виктория Блажева, тел: 02/9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Магдалена Иванова: тел: 02/9232 528, nbhebmfob/jwbopwbAvojdsfejuhspvq/ch