Арт проект за космическа мисия на НАСА ще бъде представен в УниКредит Студио

УниКредит Студио стартира есенния артистичен сезон с изложбата LIGHTFLIGHT на Ивайло Христов. Изложбата „ни изстрелва“ на сондата Osiris-Rex, която има за цел да достигне астероида Bennu. Това е дългоочакван исторически момент за НАСА. Сондата измина близо 1,7 милиарда километра, за среща съвсем скоро с един от най-опасните за Земята астероиди, формиран преди 4,5 милиарда години в генезиса на Слънчевата система.

Ивайло Христов изпълнява идеята си да „бъде“ в космоса, като превръща участието в мисията в дългосрочен art-science проект, в който почти в реално време може да се следи прогреса ѝ.

„Идеята да участвам в мисия на НАСА е мотивираща. В началото всичко беше предимно в сферата на научната теорията, а сега точно две години след старта, когато започнаха да пристигат реални снимки от сондата, потапянето във времето и пространство се материализира. Невероятно е! Там някъде на милиони километри е моя „автопортрет с червено сияние“ и специалния ми „уред за разкопки“. Може би и част от мен, ако се доверя на квантовата теория“, коментира автора.

През 2016 г. Ивайло изпраща на НАСА три знакови за него творби, които са записани на дигитален носител и са качени на борда на сондата, и все още се намират в Космоса.

Всяко от произведенията е свързано с конкретна фаза от работата на апарата. Ще можем да видим произведения, качени на дигитален носител на сондата Osiris-Rex от 20 септември в УниКредит Студио. Изложбата включва и специално създадени за събитието арт инсталация, рисунки и живопис на талантливия художник.

Научният екип на мисията на НАСА има план за спасение на земята от космически заплахи и една от целите е да се провери достоверността на над 100-годишна теория. Преди да вземе проби от повърхността на древния астероид, сондата ще изследва т.н. „Ефект на Ярковски“ от 1900-та година, за контролирана промяна в орбитата на малки космически тела, използвайки периода на въртене и слънчевото лъчение. Друга важна цел е изследване състава на редкия въглероден астероид за органични съединения в подкрепа на теорията за произхода на живота на земята.

По думи на автора, проектът LIGHTFLIGHT е свързан с много по-глобални въпроси от разказ за лично космическо пътешествие – отнася се за границите на възможното, а не толкова за границите на въображението. „Той е въпрос за ресурсите ни като човешки вид в бъдещето и за опозицията машина-човек в космоса.“, коментира Ивайло Христов.

 

Експозицията LIGHTFLIGHT и повече за това как Ивайло вижда Космоса можете да разберете на откриването на изложбата му на 19 септември 2018, 18.30 в УниКредит Студио.

Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио (София, пл. Св. Неделя 7) до 27 октомври. Галерията е отворена всеки делничен ден от 10 до 18 часа, а в събота от 11 до 17 часа.


ПОВЕЧЕ ЗА ИВАЙЛО ХРИСТОВ:

Ивайло определя себе си като визуален артист. Завършил е Живопис в НХА и прави първата си самостоятелна изложба в залите на НХГ, след което се занимава освен с изкуство и с реклама. Има спечелени 22 национални и международни награди за своите произведения и концепции в различни области. Последните две отличия са Специална награда на СБХ от биенале на рисунката (за “Автопортрет с червено сияние“) и награда за идея на бъдещето в категория FutureWork на FutureFest 2016 в Лондон (за „Уред за космически разкопки“). Участвал е в различни изложби в България, в Европа и Америка.

 

ЗА УНИКРЕДИТ СТУДИО:

Галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio е открита в началото на 2012 г., когато България бе избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото UniCredit Studio след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

 От откриването си до момента галерията е представила изложби на млади и талантливи български творци, сред които Андрей Хамбарски, Ивайло Христов, Огняна Серафимова, Велизар Димчев, Нора Ампова, Радослав Нинов-Руди, Яна Лозева и др.

През 2016 г. фотожурналистът  и носител на “Пулицър” Рене K. Байер представи в галерията световноизвестната си изложба Living On A Dollar A Day: The Lives and Faces of the World’s Poor.

През годините галерията е била партньор на знакови фотографски събития като фестивала “Фотофабрика”, Месец на фотографията и др.  От началото на 2017 г. UniCredit Studio намери своя нов дом на обновения партерен етаж на УниКредит Булбанк на пл. “Св. Неделя” в центъра на София.

 


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch