Нагоре икона Бутон за връщане към началото

43 бизнес идеи представиха ученици на четвъртия Тийноватор, подкрепен от УниКредит Булбанк

Новини

43 бизнес идеи представиха ученици на четвъртия Тийноватор, подкрепен от УниКредит Булбанк

250 тийнейджъри с 43 бизнес идеи достигнаха до Финалното състезание на програмата за развиване на бизнес мисленето и стартъп културата у българските ученици в 10. и 11. клас - Тийноватор, през изминалия уикенд. Тази година програмата постигна рекордния брой от 420 записали се участници през есента на 2021 година.

Печелившите бизнес проекти на първите три места бяха платформа за създаване на учебно съдържание от ученици за ученици - Sedu.bg, проект за вертикално отглеждане на микрорастения в града - Microcity, и настолна игра на шах с карти за насърчаване на социализирането - Chessler.

Бизнес проектът Pandora Box за повишаване на финансовата култура на младите хора спечели приза на УниКредит Булбанк.

Сред основните теми, на които се спряха тийнейджърите в бизнес проектите си, са още климатичните промени, справянето с последствията от бързата мода, коучинг по видео игри, социално пространство за осъзнатите млади хора в Своге, благотворителна инициатива за подпомагане на болницата във Враца, фестивал за връщане към българските корени, програма за изграждане на полезни навици, вертикални вятърни турбини, които усвояват вятърната енергия от движещите се превозни средства и други.

Специален гост за откриването на състезанието беше Еврокомисарят в областта Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел. Тя поздрави участниците - „Тийноватор означава три неща – това е едно приключение, в което младите хора откриват себе си, това е опит, който те придобиват, и това е визия за едно по-добро бъдеще, за решаване на проблеми.”

От Силициевата долина пристигна американският финансист и основател на фондация „Български център по предприемачество”Лари Бийл. „Вие ме вдъхновихте да живея моя живот!”, каза той в емоционално слово пред младежите и гостите в залата.  Лари Бийл е един от основателите на Тийноватор в България.

Идеите се оценяваха от жури от инвеститори от фондовете Launchub Ventures, Vitosha Venture Partners и NV3 Fund. Имаше и специално жури от компаниите UniCredit Bulbank, Kaufland, Sofia Tech Park, както и от Американския университет в България. 

Състезанието се състоя в София Тех парк, където се събраха младежи от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Своге, Панагюрище, Благоевград, Русе, Плевен, Враца, Монтана и др. Чрез видеовръзка се включиха и учениците от Варна и Добрич.

Гордеем се с постиженията на Тийноватор и с това, че свързва ученици от десетки градове, които работят заедно за първите си бизнес проекти”, каза Зорница Миткова, Управляващ директор на Тийноватор. “Програмата е мост между българското училище и българския бизнес. Двете си дават взаимно сили, вдъхновение, идеи и нови знания и нашата амбиция е да правим Тийноватор с все по-голям обхват и да насърчаваме компаниите в България да обръщат внимание на младите хора, защото в техни ръце е икономическото ни бъдеще”, каза още г-жа Миткова.

Тийноватор се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Българския център по предприемачество.

Партньори на Тийноватор са UniCredit Bulbank като част от ESG стратегията си „Мисия за бъдеще“, Kaufland, Sofia Tech Park, Американският университет в България. Събитието подкрепиха още Български държавни железници, Кока-кола Хеленик България, Domino’s, Superhosting.