Нагоре икона Бутон за връщане към началото

УниКредит Студио представя въздействаща екологичната изложба на Боряна Венциславова If you want it

Новини

УниКредит Студио представя въздействаща екологичната изложба на Боряна Венциславова If you want it

Новата изложба в УниКредит Студио „If you want it“ на Боряна Венциславова насочва вниманието върху негативното въздействие на човека върху природата и призовава да предприемем мерки за съхраняване на околната среда. Ако пожелаем.

В изложбата ще бъде представена фотографията „Through the cave“ („През пещерата“) от серията „Призрачни светлини“, които показват както природни пейзажи, така и част от цивилизацията и във всички тях присъства светлината, която символизира човека и неговото присъствие/отсъствие в тях. Според Боряна Венциславова: „Светлината е много важен символ – тя може да бъде начало, но и край, да бъде топла или студена, да поддържа живота, но и да го унищожава.“

За заглавието на изложбата „Ако ти пожелаеш“ („If You Want It”) Боряна Венциславова черпи вдъхновение от плаката на Джон Ленън и Йоко Оно от 1969, който гласи: „Войната свърши. Ако ти пожелаеш“, „War Is Over. If You Want It.”. Ако ние пожелаем да спрем „войната“, която сами сме повели срещу най-важното – природата и зачетем нейните права, ако за момент обмислим неправомерните си действия срещу нея, ще спрем да воюваме срещу самите себе си.

„Щастливи сме, че точно в този момент сме домакин на изложба, която силно насочва вниманието към нашата отговорност като хора за унищожаването или съхраняването на природата. Всъщност връзката между природата, изкуството и една финансова институция може да изглежда неочаквана, но е силно логична. Живеем във времена на трансформация в личен план, но също така се променяме и начина на правене на бизнес. Изкуството визуализира по въздействащ начин този преход. Ние също, като водеща финансова институция, осъзнаваме отговорността си да извървим заедно с нашите клиенти и партньори този път на трансформация към по-зелена и дигитална икономика. Освен това сме наясно, че времето да направим това е все по-малко. Присъединяваме се към Боряна и нейния призив, че всичко е в наши ръце и ако пожелаем можем да съхраним природата.“, сподели Цветанка Минчева, Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Проектът се осъществява в партньорство с Посолство на Австрия и Квадрат 500.

 


За Боряна Венциславова:

Боряна Венциславова e родена в София. Живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена. Тя е интердисциплинарен артист и работи в областта на фотографията, филм/видео, инсталацията, пърформативното и медийното изкуство.

Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби и на редица медийни и филмови фестивали в Европа, Америка и Азия, включващи: Belvedere 21, Кунстфорум Виена, Музей за съвременно изкуство Лентос в Линц, МАК Виена, МАК Лос Анджелис, Музей за модерно изкуство Залцбург и Клагенфурт, Залцбургския Кунстферайн, Кунстферайн Баден, Фoндация Естерхази, музей Essl, триенале Линц, k/haus, quartier21, Билдраум, галерии bäckerstrasse4, Ostlicht, Томас К. Ланг във Виена, Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, Kurt-Kurt, LS43 в Берлин, Радиатор в Ню Йорк, Софийската градска художествена галерия, Националната галерия, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, Академия, Credo Bonym, Изкуство Днес, Пловдив, Cologne Conference, IDFA, Diagonale, EMAF, transmediale, filmwinter, Rencontres internationales, Berwick Film and Media Arts Fest., филмови фестивали в Москва, Истанбул, Сплит и т.н.

Отличена е с редица награди, признания и стипендии. Работите й са включени в редица частни и обществени колекции, между които колекцията на Австрийското министерство за култура и изкуство, колекцията на град Виена, Националната галерия в София, Белведере 21, Лентос, Eсел/Албертина, Естерхази, Aнерленер и др.

През 2017 е отличена с австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.


Допълнителна информация за медии:

Дарина Радославова, тел +359 887 505273, Ebsjob/SbeptmbwpwbAVojDsfejuHspvq/CH

Екатерина Анчева, тел +359 894 518 193 , flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch