Теодора Петкова участва във Финансов форум Иновации, организиран от Асоциация Банка на годината

Теодора Петкова участва във Финансов форум Иновации, организиран от Асоциация Банка на годината

Директивата за платежни инструменти PSD2 създава ясни правила, прозрачност и защита на клиентите

  • Основен фокус в банкирането вече е клиентското преживяване

Има огромна промяна в клиентските очаквания и начина на потребяване на финансовите услуги. Основен фокус вече е клиентското преживяване. Това каза Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, при участието си във Финансовия форум Иновации, организиран от Асоциация Банка на годината. УниКредит Булбанк е партньор на форума. “В този контекст Директивата за платежни услуги PSD2 дава възможност за по-прозрачен бизнес, по-конкурентна и по-сигурна среда”, коментира тя. 

Петкова обяви, че от началото на следващата седмица доставчици на платежни услуги ще могат да ползват паневропейски интерфейс на УниКредит Груп с цел консумиране на услуги, дефинирани в PSD2 - достъп до сметки и платежни услуги. Специалният интерфейс в съответствие с ревизираната Директива за платежни услуги (PSD2) се базира на ръководните насоки на Берлинската група и пазарна инициатива БИСТРА. Портал на приложението е наличен на developer.unicredit.eu

PSD2 e важна, защото регулира правилата на пазара както за банките, така и за останалите участници на пазара - били те финтех или пък големи технологични компании. С това се създават ясни и прозрачни правила за всички и  защитата на клиентите е гарантирана”, смята Петкова.

Според анализ на международната консултантска компания McKinsey, представен от Петко Рангелов, асоцииран партньор в Близкия изток на McKinsey & Company, “клиентите искат всичко, на едно място, но не задължително от една и съща институция.” Според него това е добра новина за отвореното банкиране. “Това дава възможност за събиране на различни видове решения в една платформа. Банките, които разполагат с много данни, трябва да ги анализират и да ги превърнат в нещо полезно, за което потребителите биха платили”, каза Рангелов.

Отвореното банкиране създава възможност за нови играчи да конкурират банките. Но за банките това е нова възможност да разширят услугите, които предлагат. “Банките имат едно голямо предимство. Когато питаме клиентите на кого бихте поверили парите си - на банките или на финтех, на стартъпи, на Apple, Google и т.н., клиентите казват: на банките. Така че с PSD2 и отвореното банкиране банките губят монопола върху данните, но имат предимство по отношение на възприятието за сигурност и надеждност", каза Рангелов.


За УниКредит Булбанк

УниКредит Булбанк е лидер на българския банков пазар като банка номер едно по активи, кредити за бизнеса и за домакинствата, депозити на фирми и граждани, акционерен капитал и други показатели. Банката е и на челни позиции по отношение на показателите за рентабилност и ефективност.  Банката е част от УниКредит, чиято ясна и дългосрочна стратегия е да бъде успешна паневропейска търговска банка. УниКредит обслужва 26 милиона клиенти в Западна, Централна и Източна Европа. Групата има силен местен и международен опит, който споделя със своите клиенти чрез водещи банки на 14 основни пазара в Европа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Турция. Чрез международната си мрежа, УниКредит обслужва клиенти в още 18 страни по целия свят.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch