Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Ники Маринов представя най-новата си изложба „Пътеки на вдъхновението“ в УниКредит Студио

Новини

Ники Маринов представя най-новата си изложба „Пътеки на вдъхновението“ в УниКредит Студио

На 17 ноември от 18:00 часа в пространството за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк – УниКредит Студио – Николай Маринов ще представи своята най-нова творческа серия,  вдъхнала живот на последните картини и стихове на автора. Събитието ще събере в себе си изложбата „Пътеки на вдъхновението“ и представяне на новата му стихосбирка „Петък следобед“.

Не е достатъчно само да чуваме в себе си гласовете на предците си. Не стига само да ги усещаме на прага на ума ни. Искаме или не, ние носим новия ритъм, новото желание, новата идея, новата тъга. Каква по-голяма провокация за твореца от това? Освен всичко друго, той има привилегията да живее отвъд зрението на ежедневието, вижда онова, което другите не виждат и най-добър отдушник за него остава изкуството“, споделя творецът.

„Пътеки на вдъхновението“ е изложба, която представя два цикъла от творчеството на художника. Част от картините в изложбата са нарисувани с пастел, а други с маслени бои. Използваните техники показват полета на въображението на твореца и ни докосват до различното възприятие на артистите върху привидно обикновените случки, събития и случайни срещи.

Един наистина необикновен художник и човек. Притежаващ несъизмеримата сила на метафоричното изображение. Той вижда медуза и тя се превръща в чадър, риба мечтае за любов и тялото ѝ се преобразува в русалка, а рибите преплуват океана. Въображението на Ники се влюбва в един обикновен предмет и това създава фееричния му талант за пространство и цвят, за неговото повтарящо се пресъздаван“, споделя американският поет Ричард Хартайс за твореца.

Николай Маринов е автор на 6 стихосбирки, сред които са  „Лов във бездна“, „Скок на кенгуру“, „Казани думи“. Негови изложби са представени в редица галерии част от които са „Лице“  в Съюз на архитектите, гр. София, „Небивалици“ в Клуб на парламентариста, Народно  събрание, гр. София, „Бащата на дъжда“, Галерия „Кавалет“, гр. Ню Йорк и Галерия „Алексей фон Шлипе“,  гр. Ню Лъндън (Кънектикът).


ЗА УНИКРЕДИТ СТУДИО:

Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио е открита в началото на 2012 г., когато България бе избрана между повече от 20 европейски държави да бъде домакин на първото UniCredit Studio след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

От откриването си до момента галерията е представила изложби на млади и талантливи български творци, сред които Андрей Хамбарски, Ивайло Христов, Огняна Серафимова, Велизар Димчев, Нора Ампова, Радослав Нинов-Руди, Яна Лозева, Мария Налбантова и др.

През 2016 г. фотожурналистът и носител на “Пулицър” Рене K. Байер представи в галерията световноизвестната си изложба Living On A Dollar A Day: The Lives and Faces of the World’s Poor.


Допълнителна информация за медии:

Екатерина Анчева, тел +359 894 518 193 , flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Дарина Радославова, тел +359 887 505273, Ebsjob/SbeptmbwpwbAVojDsfejuHspvq/CH