Европейска информационна кампания срещу „финансовите мулета“

В борбата срещу кибер измамите се включват ГДБОП и прокуратурата

„Финансово муле“ е лице, което посредничи за трансфер на незаконно придобити финансови средства от една сметка в друга и получава комисионна за дейността си. Тъй като тази дейност е трансгранична, стартира европейска информационна кампания по темата, в България осъществена съвместно с ГДБОП и прокуратурата. УниКредит Булбанк подпомага кампанията, като информира клиентите си за заплахата.

Кой е застрашен да стане „финансово муле“

Всеки може да получи предложение от кибер престъпниците да стане финансово муле. Най-често техен обект са безработни, студенти и временно пребиваващи лица.

Къде престъпниците набират „финансови мулета“

Най-често това става чрез директен контакт или имейл; обяви за работа, които изглеждат професионално написани, но в последствие става ясно, че се отнасят за незаконна дейност; чрез онлайн публикации и социални мрежи (най-често са в затворени групи).

Превенция

Операциите на „финансовите мулета“ са незаконни. Според наказателния кодекс действията им подпомагат кибер престъпниците в кражба на пари и данни и са сътрудници в операции по „изпиране на пари“ (чл. 253).

За да се предпазим от подобни предложения, трябва да внимаваме, когато решим да кандидатстваме за обяви, които обещават лесна доходоносна работа, без изисквания за квалификация и опит. Преди да кандидатстваме, е добре да проучим внимателно обяви от чуждестранни фирми, търсещи да наемат местни агенти.

Ако се съмнявате, че сте били подведени да станете „финансово муле“ или сте жертва на такова, незабавно уведомете банката си и органите на реда.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch