Българският писател Палми Ранчев получи престижна награда в международен конкурс

Над 800 заглавия премериха сили в традиционния литературен конкурс на УниКредит Банк Аустрия. Това е литературното състезание с най-голямата парична награда в Източна Европа

Романът на българският автор Палми Ранчев „Малко късмет за по-късно” влезе в топ три на най-добрите литературни произведения за Източна Европа. Високата оценка даде престижното международно жури в годишния литературен конкурс УниКредит Банк Аустрия Literaris 2008. В предишното издание на конкурса в челната тройка влезе романът „Майките” на Теодора Димова.

Председателствано от чешкия писател и президент на международния клуб P.E.N. Юри Груша, журито на тазгодишното издание на конкурса УниКредит Банк Аустрия Literaris отново трябваше да направи труден избор между многобройните заявки за участие. След прочитането и обсъждането на над 800 творби, журито отся 25-те най-добри в първия кръг, а след окончателното гласуване бяха определени и победителите:

• Първо място беше присъдено на словашкия автор Агда Бави Паин с неговата творба „Koniec sveta" (На края на света).

• На второ място е Сърджан Валяревич от Сърбия с "Komo" (Комо).

• Третото място е за българския автор Палми Ранчев с “Малко късмет за по-късно”.

Тази година беше връчен и специален приз за поезия. Наградата получава словашкия поет Рудолф Юролек за неговата книга „Život je možný" (Животът е възможен).

Допълнително, четириседмична екскурзия във Виена получиха още седем автора от Словения, Литва, Румъния, Русия и др.

Провеждан в рамките на един от най-авторитетните форуми – Панаира на книгата във Виена, литературният конкурс на УниКредит Банк Аустрия е състезание за творби на автори от Източна и Югоизточна Европа. Общата стойност на наградите, които получават отличените автори, е 100 хил. евро. Това прави конкурсът на УниКредит Банк Аустрия литературното състезание с най-голям награден фонд в региона. Идеята на конкурса, който е една от най-важните прояви от разнообразната спонсорска програма на УниКредит, отлично кореспондира на целта на банката – да е пазарен лидер в регион на растеж.

Европа също е победител…

УниКредит Банк Аустрия вижда своя ангажимент в обединяването на познание и таланти от различни страни, необходими за създаването на платформа, която да даде възможност на авторите от този важен регион на Източна Европа да създадат връзки помежду си и да осъзнаят потенциала си.

Ползите са за всички участници: печели културната сцена на Източна Европа, самите автори, читателите – и малко или много печели цяла Европа, която има неотменен интерес да расте заедно със своята източна половинка.

Карта на успеха

Наградените творби на тримата основни автори в УниКредит Банк Аустрия Literaris 2008 вече са преведени на немски и ще бъдат публикувани. Допълнително, победителят получава и парична награда в размер на 7 500 евро. Освен това отличените текстове ще бъдат представени на серия от литературни четения във Виена. Така, авторите ще получат възможността да представят себе си пред широката публика.

Началото на това „литературно пътуване” ще бъде поставено с гала вечер във виенското Метрокино.

Палми Ранчев

е роден в София и завършва Националната спортна академия „В. Левски”; последователно е бил боксьор и треньор, собственик на кафе и игрална зала. Освен това е бил директор на вестник, работил е като журналист на свободна практика и сценарист; известно време е бил и телевизионен водещ.

Дълго време е писал творби без да ги публикува. Носител е на няколко литературни награди. Негови разкази и стихове са превеждани на английски, френски, полски, унгарски, турски, сръбски, гръцки и други езици. Предстои разказите му от "Аматьори и професионалисти" да излязат на испански.

За контакти:

УниКредит Булбанк, Връзки с обществеността и корпоративни комуникации

Виктория Блажева, тел: 02 9264 993,wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Екатерина Анчева, тел: 02/9264 963,flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch