Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Живот извън картината

Изложба на Иван Тодоров

Живот извън картината

Картината е първообраз на човешкото желание да предава образи и да обединява духа с материята. „Живот извън картината“ изследва сложната амалгама по създаване на картини и техните вътрешни и външни измерения чрез средствата на живописта и холографското изображение. Разглежда се картинното пространство, преведено на различни езици; човешката фигура в рамките на платното и прожекцията на движещия човек. В изящното изкуство, по-конкретно живописта, борбата на художника е неизмерима с материята, която олицетворява духа и неговите състояния. Затова прожекцията изследва обекта - нереален, неплътен и в някакъв смисъл в минало време, затворен в своя темпорален континуум.

 

ivan-todorov.jpg

 

Творческият път на Иван Тодоров започва вНационално училище по изкуствата "Панайот Пипков" в град Плевен, специалност „Живопис“, където неговият дядо го насърчава още от ранна детска възраст да рисува. Заради умението на дядо му да сътворява човешка фигура с лекота и само с няколко движения на молива, човекът се превръща в най-голямото вдъхновение за Иван - неговия дух, съзнанието му, присъствието му в света, но най-вече върху платната. Иван продължава развитието си в Национална художествена академия и вече има зад гърба си десетки изложби и изяви.

 

 


Проектът е финансиран с подкрепата на „Национален фонд култура“ – програма „Дебюти 2022/23“.

Изложбата е в партньорство с Национална художествена академия.

Художествени ръководители

проф.Десислава Минчева

Проф.Ивайло Мирчев

гл.ас.Живка Маринова

Ръководител проект/художник Иван Тодоров

Режисьор Детелина Станева

Актьор Стефан Кондров

Звук Дебора Генадиева

Изкуствовед/куратор Мария Кодинова

Видео обработка/AI специалист Катрин Красимирова

Плакат Валентин Щинков

Монтаж документално видео Мартин Киряков


 

Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио на пл. „Света Неделя“ № 7 до 28 юли, всеки делничен ден между 10:00 – 18:00.