Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Запознай се с...

Ако искате детето ви да разбере повече за света на изкуството, го включете в първата по рода си образователна инициатива на УниКредит Студио и Националната галерия, която среща деца от 7 до 12 г. с изкуството на големи художници и визуални артисти.

  • Кога: 4 - 27 юли от 11 до 12:30 ч.
  • Как: За записване и допълнителна информация: 0886 817 233 или на education@nationalgallery.bg

Запознай се с...

Едгар Дега

Какво е импресионизъм? Кой е Едгар Дега? Защо балерините така силно пленяват творческото му въображение? 

Кога: 4 юли от 11 до 12.30 ч.

edgar-dega.jpg

Огюст Реноар

След като ви запознахме с Едгар Дега, предстои среща с „художника на красивите жени” Пиер-Огюст Реноар, един от основоположниците на импресионизма. Макар и да твори доста отдавна – през далечния XIX и началото на XX век, творбите му са все така силно пленяват въображението ни и до днес.

Кога: 6 юли от 11 до 12.30 ч.

Ogyust-renoar.jpg

Анри Матис

Представяте ли си, че дърветата могат да бъдат червени или сини?

А лицата на хората – жълти?

Това е възможно чрез изкуството на един от водещите представители на фовизма – Анри Матис.

Той се прочува с изключителния начин, по който използва цветовете, благодарение на креативността и въображението си. Скулптор, график и писател, освен художник, Матис е сред най-влиятелните художници, които са изиграли значителна роля в развитието на изкуството в началото на 20 век.

Кога: 11 юли от 11 до 12.30 ч.

anri-matis.jpeg

Огюст Роден

След Анри Матис, следва среща с основоположника на модерната скулптура, както и на импресионизма в пластичното изкуство – Огюст Роден.

Кога: 13 юли от 11 до 12.30 ч.

ogyust-roden.jpg

Жорж Папазов

Наричат Жорж Папазов „художник, който беше сюрреалист преди сюрреализма“.

Как един български художник от Ямбол се превръща в сензация в Париж? Ще научим от следващата лекция от поредицата на УниКредит Студио „Запознай се с…“, която ще ни срещне с изкуството на големия творец, който е преминал през почти всички тенденции на модерното изкуство и значително е допринесъл за тяхното развитие.

Кога: 18 юли от 11 до 12.30 ч.

zhorzh-papazov.jpg

Жул Паскин

Странно ли е, че един от най-близките приятели и съмишленици на Жорж Папазов, е именно Жул Паскин – художникът, чийто жизнен път също започва от български град – този път от Видин? Продължаваме с френската вълна в изобразителното изкуство, където ще се срещнем с Жул Паскин, за когото казват, че неговият живот се отразява в изкуството му.

Кога: 20 юли от 11 до 12.30 ч.

zhul-paskin.jpg

Хенри Мур

От Париж отпътуваме за Лондон, където ще се запознаем с английския художник и скулптор Хенри Мур. Един от най-ярките представители на модернизма, той е известен е с монументалните си абстрактни скулптури, които могат да се видят по цял свят.

Кога: 25 юли от 11 до 12.30 ч.

henri-mur.jpg

Кристо и Жан-Клод

Те опаковат с плат – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежия. Опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Понт Ньоф – най-стария мост в Париж, е също тяхно дело. Те са Кристо и Жан-Клод, известната артистична двойка от Франция и България, която преобръща представите за традиционното изкуство.

Кога: 27 юли от 11 до 12.30 ч.

Christo-and-Jeanne-Claude.jpg