Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Студентски проекти на банкноти

Студенти от НХА ще представят разнообразие от авторски банкноти в УниКредит Студио

Студентски проекти на банкноти

Националната художествена академия представя в галерия УниКредит Студио изложба Студентски проекти на Банкноти, създадени през периода 2012–2023 г.
Експозицията е част от учебни задачи по дисциплината „Визуална комуникация“ към специалност „Плакат и визуална комуникация“. Куратори на изложбата са преподавателите доц. д-р Стоян Дечев и доц. д-р Ненко Атанасов.
Според Костадин Христов, автор на книгата История на българските книжни пари и консултант на изложбата, банкнотите могат да разкажат за науката, изкуството, литературата и много други сфери на човешката дейност. От банкнотите можем да научим и за исторически личности, дали своя принос в развитието на света.

UCB-UniCreditStudio-Banknoti-2023.jpg

„Банкнотите – това са визитните картички на всяка държава или съюз от държави, които ги емитират. Те са и миниатюрни произведения на изкуството, които държим в портмонетата и джобовете си. Освен това са изключителен източник на информация“, обяснява той.  

„Светът възприема парите в целия диапазон – от „Осанна“ до „Разпни го“. Без значение дали са под формата на метални монети, хартиени банкноти или невеществени банкови сметки. Човешката цивилизация отдавна е осъзнала, че не може да съществува без тях‘, коментира доц. д-р Ненко Атанасов, куратор на изложбата.  

 

 

„Щастливи сме да приветстваме изложбата Студентски проекти Банкноти в УниКредит Студио. Изложбата e част от сътрудничеството между пространството за съвременно изкуство и Национална художествена академия в общата им цел да подкрепят и насърчават талантливи млади творци. За нас като банка, е интересно да видим повече за прочита на банкнотите“, допълни Виктория Кулина, Бранд мениджър на УниКредит Булбанк.


„Предвид изключителната сложност на задачата проектите съдържат най-основните технически изисквания, функционални параметри и графични стандарти за съвременната банкнота“, обясни доц. д-р СТОЯН Д. ДЕЧЕВ, куратор на изложбата.

Тази година „Плакат и визуална комуникация“ чества своята 75-годишнина. Големите имена в българския графичен дизайн, които представят България на родна земя и в чужбина, са нейни възпитаници.


Изложбата Студентски проекти на банкноти може да бъде разгледана в УниКредит Студио  - София, пл. „Света Неделя“ 7 от 16 до 31 октомври 2023 година.