Нагоре икона Бутон за връщане към началото

„Пътеки на вдъхновението“

Ники Маринов представя най-новата си изложба в УниКредит Студио 

„Пътеки на вдъхновението“

На 17 ноември от 18:00 часа в пространството за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк – УниКредит Студио – Николай Маринов представя своята най-нова творческа серия,  вдъхнала живот на последните картини и стихове на автора. Събитието ще събере в себе си изложбата „Пътеки на вдъхновението“ и представяне на новата му стихосбирка „Петък следобед“.

 

Niki-Marinov-site.jpg

 

 

„Не е достатъчно само да чуваме в себе си гласовете на предците си. Не стига само да ги усещаме на прага на ума ни. Искаме или не, ние носим новия ритъм, новото желание, новата идея, новата тъга. Каква по-голяма провокация за твореца от това? Освен всичко друго, той има привилегията да живее отвъд зрението на ежедневието, вижда онова, което другите не виждат и най-добър отдушник за него остава изкуството“, споделя Ники Маринов.

 

 


„Пътеки на вдъхновението“ е изложба, която представя два цикъла от творчеството на художника. Част от картините в изложбата са нарисувани с пастел, а други с маслени бои. Използваните техники показват полета на въображението на твореца и ни докосват до различното възприятие на артистите върху привидно обикновените случки, събития и случайни срещи.

„Един наистина необикновен художник и човек. Притежаващ несъизмеримата сила на метафоричното изображение. Той вижда медуза и тя се превръща в чадър, риба мечтае за любов и тялото ѝ се преобразува в русалка, а рибите преплуват океана. Въображението на Ники се влюбва в един обикновен предмет и това създава фееричния му талант за пространство и цвят, за неговото повтарящо се пресъздаван“, споделя американският поет Ричард Хартайс за твореца.

Николай Маринов е автор на 6 стихосбирки, сред които са  „Лов във бездна“, „Скок на кенгуру“, „Казани думи“. Негови изложби са представени в редица галерии част от които са „Лице“  в Съюз на архитектите, гр. София, „Небивалици“ в Клуб на парламентариста, Народно  събрание, гр. София, „Бащата на дъжда“, Галерия „Кавалет“, гр. Ню Йорк и Галерия „Алексей фон Шлипе“,  гр. Ню Лъндън (Кънектикът).


Каталога на изложбата можете да разгледате тук.


Изложбата може да бъде разгледана от 17 ноември до 7 декември в УниКредит Студио, пл. “Света Неделя” 7.