Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Повелителите на четирите елемента

Керамика от Спас Йорданов

Повелителите на четирите елемента

Част от петото издание на международния фестивал за дизайн в София МЕЛБА

За първа година международният фестивал за дизайн МЕЛБА включва в програмата си изложбата “Дипломен проект”, целяща да презентира дипломните работи на студенти в различни сфери – от скулптура, през илюстрация, до сценография и мода. Изложбата се стреми да акцентира и върху това какво вълнува младото поколение днес и как то осмисля утрешния ден.

След внимателна селекция за първото издание на поредицата погледът се спира на обещаващия млад талант Спас Йорданов, завършил през тази година програма “Керамика и порцелан” към Департамента по визуални изкуства на НБУ. В рамките на изложбата Спас ще представи дипломния си проект с научен ръководител доц. Моника Попова и рецензент Алина Папазова.

Скулптурната колекция, озаглавена “Керамичните повелители на четирите елемента”, е съставена от керамични пластики, които ни отвеждат във фантазните светове на своя автор. Шестте пластики олицетворяват шест разнолики представители на необятния митичен драконов свят, който вдъхновява Спас от детските му години до днес.

 

Spas-Yordanov-Melba.jpg

“Ще попитате защо точно дракони? Още от малък съм привлечен от митични същества и влечуги. Като всички деца и аз живеех в собствен, измислен свят и често, когато ме питаха какъв искам да стана когато порасна отговарях: искам да съм дракон. С времето започнах да се интересувам от мястото им в живота на хората, от присъствието им в различните култури и от необходимостта да има истории за добри и лоши дракони. Исках да разбера какво е да си дракон в човешкия свят и защо хората са имали необходимост да измислят такова същество.”, споделя 23-годишният автор от ателието по Керамика на НБУ.


Повелителите на четирите елемента ще приветстват всички посетители в галерия УниКредит Студио между 3 и 15 ноември, 2022 г.