Нагоре икона Бутон за връщане към началото

"Непознатият свят на Родопа"

Фотографска изложба на Иво Филипов

"Непознатият свят на Родопа"

Родопа планина, трайно уседнала в съзнанието на съвременния българин като свещената планина, е безспорен факт. Праисторическото ѝ минало обаче е забулено в неизвестност. Тази изложба цели да повдигне, доколкото е възможно, тежката завеса на тази неизвестност, позовавайки се на интердисциплинарните изследвания на доц. Стефанка Иванова и екипа ѝ от последните петнадесет години, както и дългогодишните археологически изследвания на покойната проф. Ана Радунчева (Саня).

Праисторическите култови скални мегакомплекси, разположени на територията на Родопите, са едни от най-ранните подобни структури на територията на Европа. Изложбата има за цел да разкрие тайнствеността и величието на тези обекти, да разсее някои неистини относно датировката на обектите, но и да привлече общественото внимание към нуждата от опазване на богатото историческо наследство на България и в частност това на територията на Родопите.

Фотоизложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио всеки делничен ден между 10:00 – 18:00 до края на август в УниКредит Студио на пл. Света Неделя № 7, като достъпът до галерията е безплатен.