Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Несъзнавано ежедневие

Изложба на българския художник Йордан Велков

Несъзнавано ежедневие

УниКредит Студио – пространството за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк – представя изложбата на обещаващия българки художник Йордан Велков, стипендиант на учредената от Академичния съвет на Националната художествена академия стипендия на името на проф. Андрей Даниел за студенти от специалност „Живопис“.

Изложбата носи името "Несъзнавано ежедневие" и представя серия от произведения, изследващи комплексността на света и нашите връзки с него. Картините разкриват вътрешната същност на обекти и места, които подценяваме в ежедневието си. Индустриалните и градски пейзажи предизвикват традиционните представи за красота, изваждайки наяве често пренебрегваната поезия и красота на изградените от човека среди. Чрез използването на смели линии, драматично осветление и скулптурен подход към текстурата художникът се освобождава от реалистичното предаване на формата. Картините са на границата между реалното и абстрактното, като съчетават в себе си въздействието на светлината в конкретния момент.

Чрез фрагментирането в творби, се създава по-лична комуникация със зрителя, която се основава на възможността за индивидуална интерпретация. Натурата и личният опит служат, като отправна точка за последващите композиционни експерименти и метафори, а използването на велатури позволява създаването на неочаквани ефекти и по-експресивно предаване на състоянието. Всяка картина предизвиква зрителя да навлезе в света на емоциите и личните асоциации, като го възприеме като своеобразно приключение.

UniCredit-Studio-Yordan-Velkov.jpg

 

Йордан Велков е дипломиран магистър специалност Живопис в Националната художествена академия, а от 2023 г. е докторант в Академията. Участвал е в редица изложби на НХА, във фестивала Виа Понтика 2018, Италия и Sofia Youth Art Festival. Носител е на отличията Награда живопис на Българска банка за развитие и първо място в конкурс „Ротари отваря възможности“.

 

 

 

Изложбата „Неосъзнато ежедневие“ е резултат от сътрудничеството между УниКредит Студио и талантливи млади творци, като част от ангажимента на банката да подкрепя и насърчава културното разнообразие и изкуство.

Откриването ще бъде на 7-и септември от 18:00 часа, а картините могат да бъдат разгледана в УниКредит Студио на пл. „Света Неделя“ № 7 до 28 септември, всеки делничен ден между 10:00 – 18:00.