Нагоре икона Бутон за връщане към началото

Линия между две полета

УниКредит Студио представя серията живописни творби „Линия между две полета“ на Дара Желязкова 

Линия между две полета

Серията от живописни творби "Линия между две полета" е изградена изцяло от положени цветни ивици, които формират внушението за пейзажни гледки и се помещава между две полета – на фигуративното изкуство и абстрактната чувственост. Разпознаваемите образи са обект на фигуративно изкуство, а линиите, които ги съставляват, действат като код на абстрактния език, които ги извеждат като основен стилистичен почерк. Разграничението произлиза от факта, че цветните линии преднамерено акцентират въздействието си от силният контраст, наситеност и всякакъв отказ за придобиване на светлосенъчна величина в полза на обекта. По този начин цветната линия сякаш действа самостоятелно, а обектният свят е само повод за проявяване на цветните величини.

 

Dara Zhelyazkova.jpg

 

 

„В желанието си за вглеждане навътре, към себе си, имах стремежа да постигна редукции в своята живопис и да повдигна формалистичния въпрос, относно разединяването на две понятия.“

 

 

.

Картините са преизпълнени с личностния свят на авторката и са не само образ на референтната природа, но и интроспективен обект. Чрез изграждане на централна точка, с която общото е свързано чрез концентрично подреждане на непримирими елементи, е представен инстинктивният ѝ импулс. С редуването на контрастни тонове е създадено оптическото усещане за динамика на атмосферата, така макар и силно дефинирани граници, творбата действа като неспокойна и емоционално натоварена.


Изложбата може да бъде разгледана в УниКредит Студио на пл. „Света Неделя“ № 7 до 1 юни, всеки делничен ден между 10:00 – 18:00.