Директор ИТ на УниКредит Булбанк Пепа Колева: Пълна дигитализация без компромис с ИТ сигурността

Директор ИТ на УниКредит Булбанк Пепа Колева: Пълна дигитализация без компромис с ИТ сигурността

УниКредит Булбанк поднови успешно своите сървъри, сторидж системи и комуникационна инфраструктура, за да отговори на нарастващия брой клиенти и операции, и увеличаващите се бази данни. През 2015 – 2016 г. без нито един час спиране на системите, бяха реализирани няколко сложни ИТ проекта по подмяна на ключови машини и мрежови устройства. „Нашите клиенти очакват да получат бързо обслужване през мобилното и онлайн банкиране, както и на място във филиалите на банката. За да отговорим на очакванията,  осъвременяваме непрекъснато системите и технологиите, с които работим“,  коментира Пепа Колева, директор на управление „Информационни технологии“ в УниКредит Булбанк.

Михаил Велчев, мениджър екип „Системна и мрежова администрация“ и Илияна Кипрова, специалист „Управление ИТ проекти“ в същия екип запознаха с постигнатото свои колеги - представители на ИТ бранша - на среща в IT Manager Club и предизвикаха сериoзен интерес сред ИТ общността с въведените последен модел технологии.

В момента УниКредит Булбанк разполага с най-съвременните технологични продукти и работи с фирмите-лидери във всяка от областите – мрежови комуникации, компютърни технологии и сървъри и сторидж системи. „Това ни дава възможност да предоставим висококачествена дигитална услуга, бързо обслужване и отлична връзка със системите на банката, както за клиентите, така и между отделните банкови звена“, коментира Кипрова.

Основните проекти, които бяха реализирани, са подмяната на Core LAN суичовете,  преоформянето на свързаността на централата на банката, ъпгрейда на мониторинг софтуера Stealtwatch, подмяната на хардуера на data warehouse и други. „Чрез тези  проекти постигнахме оптимизиране на различните софтуерни приложения, с които работят банковите служители, подобрихме  мрежовата надеждност и сигурност, както и възможностите за възстановяване на мрежата при кризисни ситуации“, посочи Пепа Колева.  Голямо предизвикателство за ИТ екипа на банката се е оказало бързото нарастване на база данните, с които УниКредит Булбанк работи, и необходимостта от много по-мощна машина за тяхното складиране и обработване. Това е наложило подмяната на съществуващата Oracle Exadata с новата Data Warehouse platform X6-2, която е по-мощна, с по-голям капацитет и 30%  по-малко време за зареждане.

Въведени са нови инструменти за Advance analytics и self-service BI , които улесняват анализа на клиентското поведение (advanced campaign management, predictive analysis),  както и чрез използване на BIG DATA технологии“, обясни още Пепа Колева. Тя добави, че огромната по обем информация се съхранява в частен хибриден облак. Така се осигурява надежден достъп до данните и възможност за възстановяване при кризисни ситуации. „Това, към което се стремим, е пълна дигитализация на банката,  без компромис с ИТ сигурността “, категорична е Пепа Колева.

Според екипа й използването на последната дума на техниката гарантира сигурността, защото банката инвестира не само в хардуерни продукти, но и в най-добрия софтуер, предлаган от ИТ гигантите на пазара. Наличието на изключително модерна техника допринася и за привличането на млади ИТ специалисти към екипа на банката, смятат от ИТ отдела.

Приоритетите ни през 2017 г. са по-нататъшна еволюция на дигиталната ни платформа, модернизация на основната ни банкова система и  други бек офис системи, унифициран фронт енд, развитие на каналите на база  omnichannel концепция“, обобщи Пепа Колева.


Допълнителна информация за медии:

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch