Деца в неравностойно положение пресъздадоха красотата на Западните Родопи във вълнуващ пътепис

Деца в неравностойно положение пресъздадоха красотата на Западните Родопи във вълнуващ пътепис

Пътеписът „Западни Родопи“, създаден от деца в неравностойно положение, беше представен официално от Негово Превъзходителство Камило Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и от децата от ЦНСТ Самоков и Чирпан участвали в проекта.

Гости на събитието, което се състоя на 5 септември в Международния център на УниКредит Булбанк (на ул. „Аксаков“ 8), бяха представители на много дипломатически мисии в страната и медии. Всички те бяха впечатлени от творческия потенциал на децата, благодарение на който видяха древните градове и красивата природа на Западните Родопи по нов и вълнуващ начин.

„Западни Родопи“ е петият пореден пътепис, създаден и отпечатан в рамките на дългогодишния съвместен проект на посолството на Суверенния Малтийки орден и УниКредит Булбанк. Проектът започва още през лятото на  2013 г. Оттогава, всяка година през лятната им ваканция, деца в неравностойно положение получават възможността да пътуват в страната и да изразят впечатленията си в рисунки, които в последствие се издават в пътепис на български и английски.

УниКредит Булбанк е основен партньор на проекта като банката е ангажирана във всички дейности от изпълнението му – финансира ваканцията на децата, издаването на пътеписа и официалното му представяне. Досега участващите в творческите ваканции деца са разгледали и пресъздали в рисунки 7-те български културно-исторически обекта, част от Световното историческо наследство на ЮНЕСКО, старите столици на България, Националните природни паркове „Пирин“ и езерото ”Сребърна“ и Родопите.

През лятото на 2016 г. в инициативата се включиха деца на възраст от 8 до 18 години от институции от семеен тип от Самоков и Чирпан. В рамките на няколко дни те разгледаха древни селища в Западните Родопи и се порадваха на красивата планинска природа, които в последствие пресъздадоха и в рисунки.

„За нас е удоволствие, че за поредна година имаме привилегията да видим едни от най-впечатляващите кътчета на България през очите на децата“, каза при представянето на пътеписа Камило Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден в България. В речта си той благодари на УниКредит Булбанк за дългосрочната подкрепа, която оказват на проекта. „Реализирайки подобни проекти, дори да не успеем да направим света по-добро място за децата ни, те ще го направят за нас“, допълни Посланик Дзуколи.

„Подкрепата на УниКредит Булбанк винаги е била насочена към стойностни инициативи и това е тайната на устойчивото и дългосрочно партньорство, което имаме с Малтийския орден.  Радваме се, че с помощта, която сме оказали, сме дали възможност на децата да преживеят незабравими емоции и едновременно с това, тръгвайки си оттук, всички ние ще можем да вземем творбите им, събрани в професионално създаден пътепис“, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Ваня Соколова, ръководител на единия център от семеен тип, също сподели впечатленията си. „Те рисуваха, творяха, пишеха свои съчинения. Аз за първи път виждам децата много ентусиазирани, с едно голямо въодушевление правиха всичко това“, разказа тя.


Допълнителна информация за медии:

Екатерина Анчева, тел +359 (0) 2 9264 963, flbufsjob/bodifwbAvojdsfejuhspvq/ch

Беатрис Николова, тел +359 (0) 2 9232 528, cfbusjt/ojlpmpwbAvojdsfejuhspvq/ch

Виктория Блажева, тел +359 (0) 2 9264 993, wjlj/ebwjepwbAvojdsfejuhspvq/ch